Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hotellrum ger inredningsinspiration

Micke firar sin födelsedag i november och i år bestämde vi oss för att fira inne i Stockholm. Vi tog båten in till stan och tog in på hotell för att inte behöva tänka på att passa nattbussen eller ännu värre – köra bil längs den slingrande Vaxholmsvägen i mörkret.

Detalj från hotellrum på Hotel Kungsträdgården.

Att måla hela rummet, inklusive dörrar, i samma färg är snyggt.

Jag hittade Hotel Kungsträdgården på en resesajt och det visade sig vara en riktig hit. Förutom det perfekta läget nära kajen där Skärgårdsbåtarna lägger till, personligt inredda rum och en fransk restaurang så visade det sig att hotellet även har en väldigt trevlig champagnebar! Där hoppas jag vi kommer att hänga fler gånger när vi väntar på båten.

Inbyggda skåp och garderober.

Inbyggda skåp och garderober.

Gillade också att hela vårt rum gick i samma färgton av grågrönt. Jag inspireras ofta av just hotellrum när det gäller inredning.

Champagnebaren på Hotel Kungsträdgården.

Champagnebaren på Hotel Kungsträdgården.

Frukost på Brioche

Härligt att det är fredag! Jag och Micke startade dagen med frukost på Brioche i Bromma. Morgonens aha-upplevelse var att till och med gröt kan se ”stylish” ut när den serveras i snygga portionsskålar. Minigrytorna, som vi fått i present av svärföräldrarna, fick plötsligt ett nytt användningsområde…

På bilden ses frukosten så som den serveras på Brioche samt minigrytor i olika färger från Le Creuset.

Trendigaste inredningsfärgen just nu

Trendiga färger och mönster – och en överraskande detalj som gör comeback. Legendariska Tony Ferrigno har varit på besök i Sverige. Han är exportchef på det anrika tyg- och tapetföretaget GP & J Baker och han höll en sprudlande visning i Englesson & Companys möbelbutik i Djursholm. Jag hade förmånen att få vara med och det var så inspirerande!

På bilden ovan ses GP & J Bakers Vintage Velvet-kollektion. Trenden med sammet fortsätter…

GP & J Bakers exportchef Tony Ferrigno.

Tony Ferrigno är exportchef på GP & J Baker. Det han inte vet om tyger och tapeter är inte värt att veta.

Här Tonys trendspaning inom tyg och tapet – 10 tips för ditt hem!

  1. Materialet framför alla andra är sammet! Det finns inget annat material som är lika inne. Det fungerar också väldigt bra med de orientaliska influenserna som är så populära idag.
  2. Vill du förändra ett rum snabbt och genomgripande är det tapetsering du ska satsa på – och det går även bra att tapetsera i taket!
Tyger från Mulberry Home.

Hantverk är så rätt. Mulberry Home har vunnit pris för dina broderade tyger. Foto: GP & J Baker.

  1. Hantverk uppskattas allt mer. Tony berättade om några av deras mest exklusiva tyger som både är handvävda och handtryckta – så långt borta från massproduktion man kan komma. Vissa tyger framställs industriellt men kompletteras sedan med handgjorda detaljer.
Mönstret Lotus finns även som tapet.

Lotus från GP & J Baker är ett väldigt omtyckt mönster – här som tapet.

  1. Historiska motiv ligger i tiden. GP & J Baker är kunglig hovleverantör och har tagit fram flera mönster med koppling till det brittiska hovet. Och en av deras verkliga klassiker – tyger Lotus – kommer snart i nya färgställningar. (Det är ett av mina favoritmönster så jag ser verkligen fram emot det!)
Tyger från GP & J Baker.

Tony visar tyger från Kelly Wearstler och Mulberry Home. Till höger ses Oleander-kollektionen från GP & J Baker.

  1. Färgmässigt är blå-gröna toner populära – men Tony berättade att gult är den allra trendigaste färgen just nu även om den inte slagit igenom på bred front. Designern och inredaren Kelly Wearstler har också tagit fram tyger till GP & J Baker i en modern rosa färgskala.
Gråa tyger från GP & J Baker med struktur.

Vintage Textures Collection från GP & J Baker.

  1. Millennials väljer bort både färg och mönster – de vill ha enfärgade neutrala tyger med struktur. De väljer också gärna skira tyger som släpper igenom ljuset.
  2. Tyger med struktur kommer allt mer – tänk ”Chaneldräkt”.
  3. Baksidan är minst lika viktig som framsidan när det gäller de nya tygerna – och färgerna får gärna ”blöda igenom” så de syns på baksidan.
  4. Blommorna har inte vissnat – mönster med blommor håller i sig även 2018.
Kuddar från Englesson & Company.

Inte utan en frans – Kuddarna från Engelsson & Company är helt rätt.

  1. Och så säsongen mest överraskande detalj – kantband och fransar är tillbaka! Bollfransar och fransband av olika slag pryder allt från gardiner till kuddar. Kanske är det tofsen som banat vägen för detta? Även chintz börjar dyka upp på nytt. Allt går verkligen igen …
Estelle Ejdeholm och Camilla Englesson.

Jag fick också äran att träffa Camilla Englesson som äger och driver Englesson & Company. Till höger ses soffan Carlton från företaget.

Jul på Svenskt Tenn

Nu har julen kommit till Svenskt Tenn. Som traditionen bjuder var det förhandsvisning med mingelparty i går kväll med glögg och pepparkakor. Jag var där och det är alltid lika trevligt – även om det verkar komma allt fler besökare för varje år som går. Man får vara beredd på att trängas lite …

Estelle Ejdeholm på förhandsvisningen av Svenskt Tenn jul 2017.

Kvällen bjöd på härlig julklappsinspiration.

Förra året tog formgivarna Carina Seth Andersson och Jakob Solgren fram, det redan så populära, Önsketrädet i mässing, inspirerat av Estrid Ericssons klassiska dekorationsträd. Hängena till trädet säljs separat och för varje hänge man placerar i trädet får man uttala en önskning. Det gillar jag! Jag tror att det vi tänker och fokuserar på har stor betydelse och påverkar våra liv. Här är några nyheter och tittgodis från Svenskt Tenns jul 2017.

Svenskt Tenns jul 2017.

Önsketrädet gör sig fint på Josef Frankskåpet. Foto: Svenskt Tenn

Mässingsskålar från Svenskt Tenn.

Carina Seth ANdersson och Jakob Solgren är formgivarna bakom mässingsskålarna.

Hängena till önsketrädet säljs separat.

Önsketrädet är tidlöst och kan plockas fram till varje jul.

Blogg om inredning och livet på redaktionen

Nytt jobb – ny blogg! Nu har jag jobbat på Hus & Hem i ett par månader så det är hög tid att dra igång bloggandet. Jag kommer att bjuda på glimtar från mitt liv som villaägare i skärgården och vad det innebär att ha ett gammalt trähus som är i ständigt behov av ”kärlek och omvårdnad”. Jag vill också att du ska få en inblick i hur det är att arbeta på ett av Sveriges mest uppskattade – och största – inredningsmagasin.

En av de första utmaningarna i rollen som ny chefredaktör är att ta bylinebilder, det vill säga bilder som jag använder i magasinet till min krönika och i marknadsföringsmaterialet som vi skickar ut. Jag brukar försöka ta alla årets bilder på en och samma dag. Med andra ord får jag under någon timme kasta på mig den röda julklänningen, vita spetsblusen och varma ullkostymen om vartannat.

Som tur är så har jag en superduktig fotograf som jag alltid anlitar. Han heter Thomas Hjertén och har plåtat många kända personer så nu har jag något gemensamt med Ernst, Lena Ph och Laila Bagge med flera. Här kan du spana in hans jobb om du vill!

Thomas är lugn, proffsig och får mig att känna mig bekväm… och blir det inte bra så finns det ju alltid retuscheringsmöjligheter i Photoshop…

Omslag Hus och Hem och chefredaktör Estelle Ejdeholms krönika.

Hus och Hems julomslag och min första krönika.

Här ovan ser du resultatet som är med i vårt julnummer som finns i butik nu – och min första krönika för Hus & Hem. Spring och köp! 😉