Sammetskuddar från GP & J Baker.

Trendigaste inredningsfärgen just nu

Trendiga färger och mönster – och en överraskande detalj som gör comeback. Legendariska Tony Ferrigno har varit på besök i Sverige. Han är exportchef på det anrika tyg- och tapetföretaget GP & J Baker och han höll en sprudlande visning i Englesson & Companys möbelbutik i Djursholm. Jag hade förmånen att få vara med och det var så inspirerande!

På bilden ovan ses GP & J Bakers Vintage Velvet-kollektion. Trenden med sammet fortsätter…

GP & J Bakers exportchef Tony Ferrigno.
Tony Ferrigno är exportchef på GP & J Baker. Det han inte vet om tyger och tapeter är inte värt att veta.

Här Tonys trendspaning inom tyg och tapet – 10 tips för ditt hem!

  1. Materialet framför alla andra är sammet! Det finns inget annat material som är lika inne. Det fungerar också väldigt bra med de orientaliska influenserna som är så populära idag.
  2. Vill du förändra ett rum snabbt och genomgripande är det tapetsering du ska satsa på – och det går även bra att tapetsera i taket!
Tyger från Mulberry Home.
Hantverk är så rätt. Mulberry Home har vunnit pris för dina broderade tyger. Foto: GP & J Baker.
  1. Hantverk uppskattas allt mer. Tony berättade om några av deras mest exklusiva tyger som både är handvävda och handtryckta – så långt borta från massproduktion man kan komma. Vissa tyger framställs industriellt men kompletteras sedan med handgjorda detaljer.
Mönstret Lotus finns även som tapet.
Lotus från GP & J Baker är ett väldigt omtyckt mönster – här som tapet.
  1. Historiska motiv ligger i tiden. GP & J Baker är kunglig hovleverantör och har tagit fram flera mönster med koppling till det brittiska hovet. Och en av deras verkliga klassiker – tyger Lotus – kommer snart i nya färgställningar. (Det är ett av mina favoritmönster så jag ser verkligen fram emot det!)
Tyger från GP & J Baker.
Tony visar tyger från Kelly Wearstler och Mulberry Home. Till höger ses Oleander-kollektionen från GP & J Baker.
  1. Färgmässigt är blå-gröna toner populära – men Tony berättade att gult är den allra trendigaste färgen just nu även om den inte slagit igenom på bred front. Designern och inredaren Kelly Wearstler har också tagit fram tyger till GP & J Baker i en modern rosa färgskala.
Gråa tyger från GP & J Baker med struktur.
Vintage Textures Collection från GP & J Baker.
  1. Millennials väljer bort både färg och mönster – de vill ha enfärgade neutrala tyger med struktur. De väljer också gärna skira tyger som släpper igenom ljuset.
  2. Tyger med struktur kommer allt mer – tänk ”Chaneldräkt”.
  3. Baksidan är minst lika viktig som framsidan när det gäller de nya tygerna – och färgerna får gärna ”blöda igenom” så de syns på baksidan.
  4. Blommorna har inte vissnat – mönster med blommor håller i sig även 2018.
Kuddar från Englesson & Company.
Inte utan en frans – Kuddarna från Engelsson & Company är helt rätt.
  1. Och så säsongen mest överraskande detalj – kantband och fransar är tillbaka! Bollfransar och fransband av olika slag pryder allt från gardiner till kuddar. Kanske är det tofsen som banat vägen för detta? Även chintz börjar dyka upp på nytt. Allt går verkligen igen …
Estelle Ejdeholm och Camilla Englesson.
Jag fick också äran att träffa Camilla Englesson som äger och driver Englesson & Company. Till höger ses soffan Carlton från företaget.