Så färghackar du ditt hemmajobbande

Att färger har en djupgående inverkan på våra liv har länge varit känt inom forskningen, att alla färger påverkar oss vare sig vi vill eller inte. Färger är det första vi ser när vi går in i ett rum och är därför det mest användbara verktyget vi har för att skapa de känslotillstånd vi vill att vi eller andra ska uppleva. Färger kan försätta oss i olika känslor eller sinnesstämningar, de kan hjälpa oss att hitta lugn, kreativitet, koncentration, energi eller avslappning.

Precis som vi påverkar vårt mående genom vad vi äter, hur vi sover och tränar, kan vi även påverka vårt mående genom att välja rätt färger att ha i vår omgivning. Ett enkelt life hack för att göra livet lite lättare!

Vilka färger ger oss bättre fokus och jobblugn?

Blått! Färgens positiva attribut är logiska och ger tanken klarhet, och öppnar sinnet för diskussion och idéutbyte. Framförallt ljusare blå toner förknippas med mental skärpa, lugn och reflektion. Studier visar att vi gör 20 % mindre fel i ljusblå miljöer – därför är det den ultimata kulören för hemmakontoret. Däremot gör djupa blå toner oss trötta och bidrar till en insomnande effekt och bör istället användas i till exempel sovrum eller vilorum.

Gröna färger fungerar också väl för lugn och stillhet. Gröna nyanser faller i mitten av färgspektrumet, och ögat kräver mycket liten eller ingen justering för att kunna se och upptäcka gröna nyanser – det är därför en mycket vilsam färg för oss och ger oss balans och harmoni. Använd grönt för att skapa lugn och rofyllda platser och ljusblått för lugn och koncentration.