Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Trädgårdslivet fortsätter

Nu när trädgården går i vila är det dags för mig att säga hej då! Men självklart fortsätter trädgårdslivet i Hus & Hem med reportage från vackra trädgårdar och en massa härliga idéer för vardag och fest, både i papperstidningen och på webben.

Den här underbara buketten fick jag häromdagen, och jag kan inte låta bli att visa den. Trots att blommorna är så olika, eller kanske just för att de är det, bildar de skön harmoni. Eller som mönsterritaren Hanna Wendelbo säger: ”Skapa en bukett där blommorna pratar med varandra.”

Jag önskar dig en vilsam vinter, och ett härligt trädgårdsliv 2019!

Glödande blommor

Av Posted on Inga taggar 0

Visst är det så att höstens sista blommor glöder så mycket starkare, det är som om kylan ger en extra gnista. Här är tre blommor som jag kommer att njuta av i helgen – rosenskäran, höstastern och säsongens allra sista ’New Dawn’-rosen, som jag nästan krockar med varje gång jag går ut genom ytterdörren.

’New Dawn’.

Rosenskära.

Höstaster i kruka.

Ännu finns det tid

Av Posted on Inga taggar 0

Jag tycker det är något alldeles speciellt med den här tiden på året, när man både stänger ner och bäddar i trädgården och förbereder för en ny vår. I helgen ska några fler av de här rara knölarna ner i jorden, hundtandsliljan ’Pagoda’. Jag har den alltså redan, men nu när jag fick en liten påse knölar av min dotter blir det en ny liten grupp. Hos mig i Mälardalen finns tid ännu tid att plantera och sätta lökar, och i helgen ska det dessutom bli utmärkt väder för att jobba i trädgården. Hoppas du får en skön trädgårdshelg!

Hundtandsliljan ’Pagoda’.

Höstfärger de luxe

En av de vackraste buskarna jag har i trädgården är häggmispeln. Nu börjar den lysa i rött vid staketet! Men jag är glad över den även på våren, med sina rosa och lite ludna knoppar som slår ut i vitt. Och sedan kommer vackra röda bär. Lite senare på sommaren blir de svarta och då gillas de desto mer av alla fåglar. 

Årets ljuvligaste

Av Posted on Inga taggar 0

Jag tycker att de enstaka rosor som slår ut såhär på hösten tillhör de allra ljuvligaste, här en ”Graham Thomas”. Med den önskar jag dig en härlig helg!

Austinrosen Graham Thomas.

På väg till tåget

I morse på väg till tåget såg jag de här underbara höstanemonerna, dessutom i ett ögonblick med vackert motljus. Jag tycker det är fantastiskt med de vackra planteringarna i gatumiljö, som glädjer så många människor. Det är ”Garden Show” varje dag! En eloge till alla duktiga trädgårdsmästare, och speciellt till den som har anlagt denna rabatt!

Önskar alla en härlig helg, med många sköna ögonblick!

Höstanemon.

Torktåliga blommor

Den här sommaren har det verkligen varit upp till bevis för växterna i trädgården, vilka är mest torktåliga? Här är tre blommor av olika slag som alla har bestått provet: den blå bolltisteln, jätteverbenan och min ljuvligt doftande gammaldags buskros som nu blommar om.

Gammaldags buskros.

Blå bolltistel.

Jätteverbena.

En hälsning från mina höns

Av Posted on Inga taggar 0

Det var länge sedan jag skickade med en hälsning från mina höns, men här är en bild. Jag har tre hönor just nu och de mår bra! Det finns mycket grönt att strö ut i hönsgården, och en och annan spatsertur får de även ta i trädgården. Visst är de fina – riktiga karaktärer, alla tre damerna!

Mina tre fina Gullefjun.

Fullbokat?

I somras satte jag upp det här bihotellet, och jag kan inte låta bli att undra över om det är fullbokat. Jag tycker verkligen att det är en hel del surr och fladder i min trädgård och därför känns det ännu viktigt att göra det mysigt att övervintra för insekterna. Vi är ju så beroende av dem för att det ska bli frukt och bär, och helt enkelt fortsatt liv på jorden.

Bihotellet har öppnat!

Sensommarens primadonna

Primadonnorna brukar göra entré lite sent, men då under desto större jubel. Dahlian är inget undantag! Den här siktade jag i en trädgård på Gotland, men allra helst skulle jag vilja se hela den rikedom i variation som finns på Botaniska trädgården i Göteborg. Där strålar just nu 130 sorter i kapp. Trevlig helg!

Dahlia, sensommarens primadonna.