Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ekoturism – ibland gör resan dubbelt gott

Foto: Staffan Widstrand/Ekoturismföreningen

Jag har skrivit om det förr: Mitt intresse för resor i kombination med min kärlek till naturen är en ständig konflikt. Att flyga flygplan är inte bra, miljömässigt sett. Så är det bara.
Men så finns det (man måste ju leta livlinor ;-)) andra aspekter av det hela, som att turismen faktiskt kan vara ett sätt att rädda naturen på.

I Lappland, där jag växte upp, ses ekoturismen som ett möjligt sätt att skapa fler jobb. Många turister lockas av vandringar i orörd natur, att få uppleva midnattssolen eller att åka hundspann i snötäckta fjällandskap. Det är också därför personerna som driver ekoturism-företag ofta protesterar mest när gruvbolag exploaterar dessa landskap. Förstörs naturen så försvinner själva grundförutsättningen för deras verksamhet.

Jag blev påmind om det när jag läste ett pressmeddelande från Ekoturismföreningen, där de berättar om turismens betydelse för att rädda exempelvis gorillan eller lejonet – som i sin tur har stor betydelse för hur balansen i den omgivande naturen fungerar. Det avgörande för att projekten ska fungera är att lokalbefolkningen inkluderas i turismen så att en så stor del som möjligt av besökarnas pengar hamnar i lokala fickor. På detta sätt blir levande tigrar mer värda än tjuvskjutna tigrar.

Den som är nyfiken på ekoresor kan läsa mer här:
http://www.ekoturism.org/nyfiken/dettaArEko/index.asp

http://www.greenkey.global/ 
(organisation som arbetar med ”miljömärkning” av hotell etc genom tydliga miljöåtgärder såsom avfallssortering, att använda närproducerade och ekologiskt odlade råvaror samt på olika sätt arbeta med socialt ansvarstagande).

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5313386
(Fler märkningar för miljövänligare turism)

Psst! Nästa vecka kommer jag att skriva om en helt annan sorts resa, till Venedig. På plats hittade jag en riktigt bra vegorestaurang, fairtradebutiker och hållbara transporter…

No Comments Yet.

What do you think?