Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gul thaicurry

Det tar 10-15 extra minuter att göra egen currypasta. Och det krävs en del ingredienser. Men det är sååå värt det! Den här satsen räcker till många curryrätter framöver. Vad du ska lägga i grytan väljer du förstås själv, men här är en av mina favoritblandningar.

Gul thaicurry

Gul currypasta (ca 2 dl)
3 torkade guajillo-chilis
1 tsk svartpepparkorn
2 tsk korianderfrön (eller 1 tsk torkad)
1 tsk spiskummin
1 tsk malen gurkmeja
4-5 vitlöksklyftor, pressade
1-2 msk färsk ingefära, riven
3-4 schalottenlökar, finhackade
2 citrongrässtjälkar, den vita delen, hackade
1 tsk finrivet limeskal + 1 msk saft

Grytingredienser
jordnötsolja
5 dl kokosgrädde
1,5 dl grönsaksbuljong
150 g brytärtor/haricot verts
150 g färsk babymajs
1/2 aubergine, skuren i ca 1 cm breda strimlor
1/2 stor squash, skuren i ca 1 cm breda strimlor
100 g blomkål, delad i små buketter
1/2 röd paprika, skuren i 1 cm breda strimlor
Ev 1-2 limeblad
1,5 fisksås
1 tsk farinsocker
färsk koriander, ev rostade cashewnötter

Gör först currypastan. Blötlägg chilin i uppkokat vatten i ca 15 minuter. Låt rinna av och hacka. Hetta upp en stekpanna och rosta svartpepparkorn samt korianderfrön i 2-3 minuter. Mal till pulver i en mortel. Lägg de malda kryddorna tillsammans med övriga ingredienser till currypastan i en matberedare och kör ihop eller mixa ihop dem med stavmixer.
Hetta upp wokpannan på medelvärme och häll i jordnötsoljan. Lägg i 1,5-2 msk currypasta och bryn en minut. Slå i hälften av kokosgrädden och sjud i ca 10 minuter. Häll i buljongen, grönsakerna, limeblad och resten av kokosgrädden och sjud ca 5 minuter tills grönsakerna mjuknat men fortfarande är spänstiga. Rör ner fisksåsen och sockret och salta ev lite extra. Garnera med färsk koriander och ev rostade cashewnötter.

Den hemmagjorda curryn gör hela skillnaden!

No Comments Yet.

What do you think?