Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

7 bästa ekologiska fiken och restaurangerna i Stockholm

Utsikten från Fotografiska.

Igår var jag inne i Stockholm för att lyssna på Chris Kraus läsa ut sin kultbok ”I Love Dick” (innehållet är mindre ekivokt än man först tror…). Det var så kul att se hur alla uteställen var fullsatta av folk som längtat efter att ta en fika eller en öl på stans uteserveringar. Och då tänker jag att det passar bra att tipsa om bra ställen med ekologisk profil. Ska man äta kan man ju lika gärna välja supergott OCH sunt, tänker jag. Here we go!

Bosse Rappne Slottsträdgården Ulriksdal

Bosse Rappne, Slottsträdgården Ulriksdal.

Ulriksdals slottsträdgård
Strax norr om Stockholm ligger Bosse Rappnes (känd från tv-programmet Äntligen Hemma) handelsträdgård och servering. Har du inte känt något kli i odlarfingrarna förr så kommer du att göra det i dessa fantastiskt inspirerande miljöer! Vardagar serveras dessutom en maffig vegobuffé med minst tre varmrätter, sallader, gott bröd med mera.
Hemsida: www.rappne.nu

Kalf & Hansen
När jag var mammaledig styrde jag gärna kosan till Kalf & Hansens Kafé/restaurang i Solna. Det var en oas i en lite kaféfattig omgivning. Nu har stället blivit två och flyttat till Hammarby sjöstad och vid Mariatorget i stället. Ekologisk snabbmat med frikadeller som bas, som serveras med olika tillbehör. Råvarorna väljs efter vad som är i säsong.
Hemsida: www.kalfochhansen.se

Fotografiska (se bilden längst upp)
Förutom att Fotografiska har superbra utställningar mest hela tiden så finns det en restaurang och ett fik med vacker utsikt över Gamla stan och Djurgården i lokalerna också! Rätterna är vegetariska i grunden – helst med närproducerade råvaror– men du kan köpa till fisk/kött om du vill.
Hemsida: www.fotografiska.eu

Uteservering-Katja-Halvarsson_RosendalRosendals uteservering.
Rosendals Trädgårdskafé
Mitt i grönskan på Djurgården ligger Rosendals Trädgård med tillhörande kafé, gårdsbutik, handelsträdgård med mera. I Kafét baseras maten på råvaror från KRAV-gårdar, när de inte skördas från de egna biodynamiska odlingarna förstås. Allt bröd och alla bakverk bakas för hand i vedugnsbageriet intill.
Hemsida: www.rosendalstradgard.se

koloni skansen
Kolini på Skansen.
Koloni
Består av fem matplatser som alla  ligger i anslutning till ställen med spännande kulturell verksamhet som utställningar, evenemang eller liknande. Alla matserveringarna är KRAV-certifierade.
Hemsida: www.koloni.se

matapoteketOuppvärmd mat från Matapoteket.
Matapoteket
Maria och Johan, som står bakom Matapoteket, ville själva hitta sätt att maximera näringsintaget i det vi äter genom att till exempel äta upphettad mat från växtriket, dricka gröna smoothies etcetera. Sina kunskaper delar de nu med sig av i denna restaurang med allt från tapas och burgare till bakverk på menyn.
Hemsida: www.matapoteket.nu

 

wood stockholmGänget bakom Woodstockholm Matbar har känsla för inredning.
Woodstockholm Matbar
Första gången jag bekantade mig med Woodstockholm var i egenskap av inredningsjournalist, då jag berömde deras coola trämöbler på möbelmässan i Stockholm. Senare startade gänget bakom varumärket en pop up-restaurang som gjorde stor succé – och resten är historia. Här serveras mer överraskande rätter tillagade av ekologiska, hållbart producerade råvaror. Till det drycker som naturviner och mikrobryggd öl.
Hemsida: http://www.woodstockholm.com

No Comments Yet.

What do you think?