Veckans vardagsvego: Nyttig(are) Västerbottenspaj

Midsommar, påsk, jul eller kräftskiva – Västebottenspaj ger guldkant till alla fester. Ska man vara noga så är det här inte vardagsmat, men själva pajskalet är nästan det bästa av allt. Lite matigare, lite nyttigare och passar till alla sorters pajer! Jag äter gärna tångkaviar och en maffig grönsallad till.

Nyttig(are) Västerbottenspaj

Pajskal:
75 g smör
1 stor, kokt potatis (ca 100 g)
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 krm örtsalt
2-3 msk kallt vatten
ev sesamfrön

Fyllning:
2-3 dl riven Västerbottenost
2 ägg
2 dl vispgrädde (eller 1 dl mjölk + 1 dl grädde)
salt,peppar

Lägg smör, potatis (skuren i skivor), havregryn, mjöl och örtsalt i en matberedare. Mixa ihop och tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stäng av precis när det börjar bli deg av massan. Tryck ut i en pajform och ställ in i kylskåpet 20-30 minuter.
Värm ugnen till 200 grader. Nagga botten på pajskalet med en gaffel eller strössla ev sesamfrön i botten. Förgrädda skalet i 10 minuter. Ta ut och låt svalna lite medan du förbereder fyllningen.
Riv osten. Vispa ihop ägg och grädde. Salta och peppra.
Lägg osten i pajskalet. Häll gräddblandningen över. Grädda ytterligare 20-25 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.
Låt festen börja!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.