5 Boktips för miljömedvetna

Det är lustigt det här med nytt år. Per automatik gör jag alltid en liten inventering av livet och funderar över vilka prioriteringar som känns bra – och inte.
Jag älskar till exempel att läsa, men gör det alldeles för sällan. Faktalitteratur är det ännu sämre med. Men nu har jag tre böcker hemma, så det finns egentligen inga ursäkter. Plus några böcker till som jag helst vill ta mig igenom innan årets slut, för att lära mig ännu mer om hållbarhet och ett mer klimatvänligt leverne.

  1. Den nya gröna vågen, av Maria Wetterstrand, Forum förlag. Jag har alltid beundrat Maria Wetterstrand för hennes kunskap, klokskap och engagemang. Det verkar som att vi tänker likadant också. 😉
    I denna bok (som förvisso har några år på nacken men känns lika aktuell för det) lyfter hon fram exempel på lyckade miljöinitiativ, vilket jag verkligen tycker behövs i den ofta domedagsbetonade debatt som hörs idag. Vi är allt fler som engagerar oss – en del av den nya gröna vågen!
  2. Omtänk, årets bok från Naturskyddsföreningen. Anar ni ett visst tema? Den här boken ser jag väldigt mycket fram emot att ta tag i. Den handlar om olika personer som ”vägrar att se omtanken om miljön som ett problem. Istället skapar de lösningar som gör det lätt att göra rätt – och som sprider sig som ringar på vattnet.”
  3. Upplandsleden, Gunnika Isaksson-Lutteman ch Emelie Runfeldt, Calazo förlag. Ingen ekobok i sig – men jag tänker ofta att jag drömmer väldigt stort, i stället för att upptäcka mer av den nära omgivningen. I höstas började jag ta allt fler skogsturer nära mitt hem, och kände allt starkare att det här är vad jag behöver. Mer än en resa till exempelvis Rom. Att vara i naturen är så enkelt, vackert och stressbefriat. Och väldigt miljövänligt.  Boken om Upplandsleden ger mig ännu fler närliggande upplevelser att undersöka.
  4. Nästa vecka (14 januari) lanseras boken ”Srey” av Johanna Hallin och Evelina Fredriksson, Dokument Press. Boken handlar om en flicka som bor bland soporna i Kambodjas huvudstad och skildrar hur de beslut som fattas i företagens styrelserum direkt påverkar – och kan förändra – hennes och andra barns livsförutsättningar. Låter väldigt intressant. Och viktigt.
  5. Vad är miljö och 100 andra jätteviktiga frågor, Maria Wetterstrand och Gabriel Liljeström, Bokförlaget Langenskiöld. Perfekta boken att slå i när man undrar saker som: Är klimathotet en konspiration? Hur känner man igen en miljöaktivist? Vad kostar en orkan? Miljö för nybörjare och ny-nyfikna. Fast ändå seriöst, förstås.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.