Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Så blir du en bättre konsument 2017

Grejer är det gott om…

Årets julhandel slog rekord igen. ”Helt naturligt”, sa en av mina bekanta. ”Det är ju för att priserna höjs”.
Men så är det faktiskt inte. Genomsnittsköpet minskade till 562 kronor i år jämfört med 672 kronor ifjol. Det indikerar alltså att svenskarna köper fler saker för mindre summor – vilket är helt fel väg att gå om vi vill vara rädda om jordens resurser.
Här kommer därför lite tips om hur vi (jag) blir mer klimatvänliga konsumenter. Jag lovar, det handlar inte om att klä sig i tagel och starta självhushåll – utan om att välja och tänka smartare. =)

Konsumera mindre
Fsc-märkt inredning, ekokläder och naturligt smink i all ära. Viktigast av allt – det är dags att se sanningen i vitögat – är ändå att konsumera mindre. Inte byta bil varje år, även om den är miljövänlig, inte köpa nya kläder hela tiden, även om de är gjorda av återvunna material eller ekologisk bomull. Varje ny vara innebär utsläpp i samband med tillverkning och transporter.

Köp kvalitet
Köp få, men bra saker, som håller länge. Det kostar oftast mer från början – men du tjänar igen det genom att prylarna håller längre. Jag har till exempel slutat köpa billiga kläder i sladdriga material bara för ”det är ju kul med något nytt och jag vill inte lägga massor med pengar på något som ändå bara är inne en säsong”. Efter en eller två tvättar har de oftast tappat både färgen och formen och ligger sedan kvar i garderoben som en sorglig påminnelse om galet habegär…

Välj äkta vara
Det handlar inte skaffa status genom att bara köpa märkeskläder. Men av kända företag kan vi kräva minimilöner, rimliga arbetsförhållanden och mer miljövänlig produktion. Av dem som tillverkar piratkopior kan vi inte kräva någonting när det gäller kvalitet, förbud mot barnarbete etc.

Köp sådant du fattar
Tumregeln är, att ju längre ”ingredienslista”, desto större är risken för att varan innehåller sådant som varken du eller naturen mår bra av. Billig fåtölj som tillverkas av amidplast, polypropylen, polyeder etc – eller dyr fåtölj gjord av ask, linneväv och läder? Vad låter vettigast?

Laga och reparera
Kostar det tusen kronor att laga en tusenkronorspryl, så väljer de flesta att köpa nytt. Miljömässigt sett är det dock ändå bättre att försöka laga.

Leta begagnat
Varje gång en gammal pryl återbrukas, så har vi gjort en miljövinst. Själv är jag rätt kass på att leta begagnat – jag tycker ofta att det är för tidsödande – men där är det skärpning som gäller!

Kort sagt: DON´T BUY WHAT YOU DON´T NEED

 

PS. Sifforna kommer från mätningar hos de många tusentals webbutiker i Sverige som använder DIBS för sina betalningar på nätet, och är normaliserade för att ge en korrekt bild. E-handeln i Sverige noterade en mycket stark tillväxt för årets julhandel och ökade med 28 procent i omsättning och drygt 52 procent i antalet transaktioner jämfört med motsvarande period ifjol. DS.

No Comments Yet.

What do you think?