Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nu är det billigare att laga och reparera

Ni har väl inte missat att momsen på reparationer av cyklar, kläder, skor, läderprodukter och hushållslinne sänktes från 25 till 12 procent den 1 januari 2017? Det innebär till exempel att sulning och klackning av ett par skor hos en skomakare kan bli cirka 50 kronor billigare (just skor tycker jag verkligen är värda att laga – de blir ju som nya, för mycket mindre peng än när man köper nya, och dessutom har man redan gått in dem!).

Om en jacka kostat 1000 kr, går sönder, och man får veta att det kostar 800 kr att laga den – då tror jag att de flesta köper en ny jacka i stället. Men blir det några hundralappar billigare, så kanske man funderar ett varv till.

Förhoppningsvis leder det också till att fler jobb skapas inom laga och reparera-sektorn. Förutom de traditionella som finns – skomakare, skräddare etc – så kanske det skapas nya?
Igår fick jag till exempel info om företaget Repamera, startat av 24-åriga Henning. Han har sedan några år tillbaka varit inne på att laga saker – från början möbler. Men att starta verksamhet för att laga sådant visade sig vara lite komplicerat.

Henning tänkte vidare och gjorde en undersökning om kläder i närområdet i stället.  Det visade det sig att 80 % av de 500 som svarat på enkäten hade kläder hemma som var trasiga, och som de gärna skulle använda bara de blev lagade. Problemet var att de inte fick tummen ur att åka till skräddaren.

Affärsidén blev helt enkelt att du skickar en bild på ditt trasiga plagg till Henning. Han hämtar sedan plagget hemma hos dig, lämnar till skräddare för lagning, hämtar kläderna hos skräddaren och lämnar tillbaka till dig – utan att det ska kosta mer än om du åker till skräddaren själv. Kul idé, som jag verkligen hoppas blir en succé!

Reparera har ingen egen hemsida än, men däremot en facebooksida. Tjänsten är tillgänglig i Malmö och Växjö till att börja med – håll tummarna för att den sprider sig över landet. =)

Läs mer:
På miljönär.se finns tips och råd om hur vi kan minska vårt avfall och konsumera smartare. Där finns också Miljönär-vänliga verksamheter listade, i dagsläget nära 1 000 över hela landet: bibliotek, skomakare, ändringsskräddare, cykelreparatörer och mycket mer.

No Comments Yet.

What do you think?