Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

8 sätt att minska på mikroplasterna

Påse av 100 % ekologisk bomull, från Wholesomeconcept.com.

Mängden mikroplaster som ansamlas i våra vattendrag, sjöar och hav har verkligen varit ett omdiskuterat ämne på sistone. Kanske för att det i vissa havsområden finns det mer mikroplast än plankton. Och kanske för att tanken på att vi själva får i oss en massa plast, via fisken som fångas i dessa vatten, är ganska läskig.

Därför är det schysst att regeringen vill förbjuda mikroplaster i exempelvis hudvård, tycker jag. Men både de – och producenterna av livsmedel etc – borde kunna göra mer. I synnerhet när man ser hur mycket som säljs i småförpackningar som i sin tur ligger i större förpackningar…

Men vi kan göra en hel de själva för att hjälpa till också. Här har jag samlat tips från DN och Ny Teknik som jag tycker är värda att sprida vidare.

Kör bil lugnare
Ja, du läste rätt. Biltrafikens däckslitage  står för 8 190 ton utsläpp av mikroplast per år, vilket gör den till en av de största kända källorna till detta avfall.

Använd färre engångsförpackningar av plast
Det kommer allt fler och bättre alternativ, hela tiden.

Släng plast i återvinningen!

Använd färre plastpåsar
Ha alltid en tygpåse i handväskan när du handlar mat eller shoppar. Lägg rester i mjölkförpackningar, lådor/burkar av glas eller rostfritt stål etc.

Undvik att köpa kläder med mikroplast i
Plagg av fleece, polyester och akryl släpper ifrån sig mikroplatser när de tvättas. Har du redan sådana kläder, tvätta på låg temperatur eller vädra för att minimera utsläppet.

Måla med miljöanpassad bottenfärg
Slitage av båtfärg ger ifrån sig upp till 740 ton mikroplaster per år till vattnet.

Tvätta med The Cora Ball eller filtrerande tvättpåse
Företaget Guppy Friend har tagit fram en tvättpåse som man lägger kläderna i när de ska tvättas. Påsen fångar sedan upp nästan alla plastfibrerna under tvätten. Något som heter Rozaliaprojektet håller också på att ta fram The Cora Ball som har inspirerats av koraller och filtrerar mikroplasten från det flödande vattnet i tvättmaskinen. Om 10 procent av hushållen i USA använde en Coraboll skulle vi undvika plastutsläpp motsvarande 30 miljoner plastflaskor (!!!), enligt grundaren Rachael Miller.
Både påsen och bollen töms i soporna så att fibrerna kan eldas upp, vilket är bättre ur ett miljöperspektiv.

Väl bort smink och hudvård med mikroplaster
Det finns ingen anledning att ha mikroplaster i skönhetsprodukter. Den skrubbande effekt de sägs ha, får man lika bra från naturliga ingredienser som kärnor och kiselkorn.

No Comments Yet.

What do you think?