Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Naturkartan: Frihet i en liten app

I förrgår, på självaste Nationaldagen, fortsatte jag min mission att upptäcka mer av min närmaste omgivning – denna gång tillsammans med familjen. Vi tog cyklarna till en vacker utsiktspunkt vid Oxundasjön (Upplands Väsby) där någon skön eldsjäl byggt en lång spång av trä ut mot ett trädäck med stort bord och bänkar. Där dukade vi upp och hade fruktstund.

Min tanke var egentligen att vända tillbaka sedan, för att det hela skulle bli en lättsam och lustfylld upplevelse för barnen. Men så for dj-vulen i oss vuxna, som man säger, och vi fick för oss att cykla hela varvet runt Oxundasjön, via fornborgen Runsa och badplatserna vid Kairo. ”Vi har ju nästan cyklat halvvägs”, trodde vi. Det hade vi inte. Snarare en tredjedel av sträckan. Högst.

Barnen var helt på till en början. Det var spännande att cykla förbi räddningsskolan nära Rosersberg och titta på utbrända bilvrak och husen de byggt upp som scenkulisser att öva i. Och de älskade att ta nästa fikapaus i lusthuset som låg precis intill Upplandsleden. Och vattenpölarna som de kunde köra ner i, på leriga grusvägar.
Men när vi väl var tillbaka på asfaltsvägen igen, som typ aldrig tog slut, började barnen ändå undra hur långt det var kvar… Innan de snabbt försäkrade oss om att ”Det är kul att cykla på vägar man aldrig varit på förut”.
Det är vid tillfällen som dessa som jag är extra tacksam över att jag fått bli förälder. Att se barnen tänja på sina gränser, den inneboende upptäckarlusten och stoltheten när de inser att de cyklat över två mil… oslagbart.

Jag tänker att vi ska fortsätta på det här spåret. Göra utflykter med jämna mellanrum, där fikapauserna och leken är lika viktiga som själva trampandet/vandrandet. Och till min hjälp har jag en superbra app, som jag vill tipsa om (ifall ni inte upptäckt den redan).

I Naturkartan finns till exempel 19 procent av Sveriges alla naturreservat kartlagda! Man kan välja vilket område man vill upptäcka, och sedan vilken aktivitet man tänker sig – cykling, löpning, fiske eller annat.
Det kommer då upp förslag på olika platser/leder som man kan undersöka vidare. Klickar man på ”Det här finns kring xxx” får man tips om sevärdheter och annat i området.

Det finns absolut utvecklingspotential i appen. Till exempel saknar jag info om Ströms Gård, som jag vet finns ganska nära Calmare hage, när jag söker på vandring i Upplands Väsby. Det kan ju vara bra att veta att det finns ett kafé i närheten.
Men det är en bra start och hjälp i planeringen av aktiviteter!

No Comments Yet.

What do you think?