Vegetarisk paj med viltsmak

Veckans vardagsvego: Färspaj med viltsmak

Ni som inte har följt mig tidigare: Nästan varje måndag publicerar jag ett vegetariskt middagstips (köttfri måndag, ni vet). Tanken är att det ska vara hyfsat enkla recept som man kan laga till vardags och som alla i familjen gillar. Den här gången måste jag dock erkänna att vi vuxna var mer förtjusta än de små…

Jag, som är uppvuxen i Lappland, har förstås en förkärlek för sådant som smakar vilt. Den här pajen – inspirerad av finfint grundrecept av Mattias Kristiansson – smakar både vilt och vackert!

Färspaj med viltsmak
4-5 port

Pajdeg:
100 g smör
3,5-4 dl vetemjöl
0,5 dl vatten

Sojafärsfyllning:
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök,hackad
ca 500 g sojafärs
6-8 soltorkade tomater, hackade
1,5 tsk torkad rosmarin
1 brk hela körsbärstomater
salt, svartpeppar, ev lite vitpeppar

Kantarelltopping:
ca 1,5 dl kantareller
0,5 gul lök, hackad
smör
1,5 dl grädde (välj veganalternativ om du föredrar det)
2 msk finhackad persilja
salt, svartpeppar
ev 1 dl riven ost

Häll ner ingredienserna till pajdegen i en matberedare och mixa ihop till en smidig deg. Pressa ut i en pajform och ställ kylskåpet i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Stek lök och vitlök i lite olja, någon minut. Tillsätt sojafärsen och fräs i 2-3 minuter till. Tillsätt soltorkade tomater, rosmarin och konserverade körsbärstomater. Rör om. Salta och peppra och låt allt puttra ihop ett par minuter.
Förgrädda pajskalet i 8-10 minuter. Ta ut och sänk värmen till 200 grader.
Stek lök och kantareller i smör i en stekpanna. Häll på grädden och låt den koka in lite. Blanda ner persilja, salta och peppra.
Skrapa först ner sojafärsen i pajskalet. Fördela kantarellfräset ovanpå. Strö ost över (går att hoppa över).
Gratinera pajen i 25-30 minuter, tills den fått fin färg.