Jo, kom igen – bara ett saffransrecept till! 😉
Den här soppan är så himla god! Och så tycker jag det känns rätt fräscht att äta soppa inför alla helger med matfrossa som kommer… Även om jag äter mest sill och lax från julbordet numera vet man ju hur det kommer att kännas när den sista skeden Ris al la Malta slinker ner. Total paltkoma…
Soppa med doft av saffran och apelsin
4 port
Smör eller olivolja till tillagning
1 gul lök, hackad
ca 350 g rotselleri, tärnad
ca 350 g potatis, tärnad
8-9 dl grönsaksbuljong
1 pkt saffran, lätt stött i mortel
1 msk honung
rivet skal av halva och saften av en hel apelsin
salt och peppar efter smak
Persiljegremolata:
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk flingsalt
ca 1 dl slätbladig persilja
2 msk olivolja
Till servering:
Creme fraîche
Fräs löken i olja eller smör i en stor kastrull/gryta, tills den mjuknat. Lägg ner rotselleri och potatis, lägg på locket och fräs i cirka 10 minuter. Rör om då och då.
Häll ner övriga ingredienser och låt sjuda ca 20 minuter. Mixa soppan slät.
Gör gremolatan genom att lägga ner allt i en matberedare eller mixa med stavmixer till en slät massa.
Häll upp soppan i skålar och servera med creme fraîche och gremolata i.