Lilla Bjers har ekologiska granar

En hållbar jul – går det?

Du som bor på Gotland kan köpa KRAV-märkt gran hos Lilla Bjers. Fler miljömärkta granar hittar du här.

Det här med att försök upprätthålla en hållbar livsstil är extra svårt i juletider, tycker jag. Härom veckan gjorde Naturskyddsförening ett inlägg på Facebook med rubriken ”Så pajar du årets julstämning”. Skriven med glimten i ögat såklart.
Och visst, de flesta familjer mår nog bra av att någon försöker stå upp för miljön så att förändring kan ske, sakta men säkert. Men handen på hjärtat, vem vill förstöra hela julen för alla andra genom att klanka ner på maten de ägnat timmar åt att laga eller klapparna de lagt ner sin mjöl i att leta efter?

Man kanske kan ta upp en eller två saker för diskussion:
Hur rimligt är det till exempel att vinterresor till solen har blivit någon sorts mänsklig rättighet, till exempel?
Eller hur många julklappar är vettigt att köpa?
Eller så kan man påpeka hur kul det är att det finns så mycket ekologiska alternativ på julbordet numera (räkna upp exempel…).

Jag tror också på att föregå med gott exempel. Genom att servera ekologiskt och vegetariskt på julbordet. Eller genom återvinna det skräp som julen genererar. Här kommer några handfasta råd om det:

1. Julgranen – En riktigt, KRAV-märkt gran är det bästa valet från början. Lämnas sedan som ris och grenar alternativt trädgårdsavfall på återvinningscentralen.

2. Plastjulgranar – Om du redan har en, se till att använda den länge. Sortera sedan som metallskrot, eftersom största delen är i metall.

3. Elljusstakar, julstjärnor och elljusslingor – trasiga produkter lämnas till återvinningscentralen som elavfall.

4. Matrester – utgångspunkten är ju att inte laga så mycket mer än vad som går åt, och att ta hand om resterna. Men dåliga rester sorteras förstås som matavfall/bioavfall!

5. Presentpapper och pappersförpackningar – lämnas till återvinningsstation eller i din miljöbod som pappersförpackningar. Min moster brukar öppna paketen försiktigt för att sedan återanvända presentpapperet.

6. Presentsnören – sorteras som restavfall eller brännbart. Eller använd igen!

7. Julkort och kuvert – går som restavfall eller brännbart.

8. Stearinljusstumpar – sorteras som restavfall eller brännbart. Om du inte vill spara dem för att stöpa egna, nya ljus förstås.

9. Julkransar – om den inte kan sorteras i olika delar, lägg kransen i restavfall eller brännbart. Halmstommar kan till exempel återbrukas från år till år.

10. Wellpappkartonger – sortera som pappersförpackningar, eller spara till framtida presenter. Tänk på att sortera ur eventuell frigolit och lägg som plastförpackningar.

Källa: VafabMiljö