Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Miljövänligt hemma: Vardagsrummet

Ny skönhet, som prescis laserades på möbelmässan! Fåtöljen Estrid, formgiven av Emma Olbers för Ire möbel.

Vardagsrummet är superviktigt för mig. Det är där jag kraschar när jobb, barnens aktiviteter, tvätt och städ är bortgjort. Antingen med en bok eller framför favoritserien på tv. Så det behöver vara mysigt och hemtrevligt.

Vårt vardagsrum passare verkligen in på klyschan: ”En blandning mellanIkea och loppis”. Eller snarare arvegods för vår del. Vi har ärvt gungstol, soffbord och golvlampa efter Jens farföräldrar. Väggkonst och en hel del inredningsdetaljer efter hans morföräldrar. Allt uppblandat med en del nya saker som jag köpt, och möbler från just Ikea.

Soffan, rummets viktigaste möbel om du frågar mig, är rejält uttjänt. Härnäst vill jag antingen fynda en Dux-soffa på auktion (allvarligt talat, deras sittkomfort håller ju nästan för evigt!!!) eller köpa en rejäl, ny soffa som vi sedan ska ha resten av livet. Typ.
Second hand/arvegods är förstås alltid bäst, men här kommer tips till dig som vill göra nya, men långsiktiga inversteringar till mysrummet nummer ett:

Soffa och fåtölj:
VÄLJ: Åter igen, Svanen är en guldgruva. Där finns en lista över miljömärkta soffor, som du sedan kan gå till butik och provsitta i. Stoppningen får gärna vara gjord av exempelvis ull eller tagel.
UNDVIK: Skumgummi och skumplast i madrasser och stoppning, det är tillverkat av fossilt bränsle och innehåller ofta flamskyddsmedel (även om halten är relativt låg).

Klädsel
VÄLJ: Avtagbar klädsel som går att tvätta.
UNDVIK: Icke avtagbar klädsel. De kan vara behandlade med perfluorerade ämnen för att bli smutsavvisande.

Soffbord:
VÄLJ: Jag skulle vilja slå ett slag för soffbord och sidobord som är tillverkades Sverige, av hållbara material. Till exempel Lith Lith Lundin som inviker skruvar genom att sätta samman möblerna på ett genialt sätt med vegetabiliskt garvat läder. Eller Norrgavel med sina vackra bord i trä. Eller Asplund som tillverkar på beställning för att undvika ”spill”. Eller – designklassiker second hand.
UNDVIK: Billiga bord med ranglig konstruktion som håller något år eller två. Det blir dyrt i längden – både för miljön och ekonomiskt sätt – om man måste köpa nytt hela tiden.

TV
VÄLJ: För några år sedan var Samsung fortfarande det enda företaget i världen som hade Svanenmärkta tv-apparater. De hade å andra sidan 54 olika modeller att väl bland. Nu har fler följt i företagets fotspår, och lista finns hos – rada! – Svanen. Tv:n bör även vara CE-märkt eftersom det garanterar att EU:s säkerhetskrav om hälsofarliga ämnen uppfylls. Produkter tillverkade senare än 2006 ska enligt reglerna innehålla lägre halter kemikalier. Och lämna den inte stand by!!”
UNDVIK: Det som inte uppfyller ovanstående kriterier.

Belysning:
VÄLJ: Led-lampor!
UNDVIK: Andra lampor. =)

Tips om golv, tapeter och annat kan ni läsa i tidigare inlägg:

Miljövänliget hemma: Köket

Miljövänligt hemma: Barnrummet

Miljövänligt hemma: Sovrummet

Miljövänligt hemma: Så har jag plastbantat i köket