Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kolla in nya kollektionen Industriell från Ikea

Piet Hein Eek har länge varit lite av en idol. Långt före de flesta andra började han fundera över hur man kan återbruka spillmaterial i design på olika sätt. Han har gjort keramik som sålts till förmån för fattiga människor och så vidare. Det här gjorde han till exempel för IM Människohjälp 2012:

Design av Piet Hein Eek

Bruksvaror av Piet Hein Eek för IM Människohjälp.

När det gäller möbler är de här, av spillvirke, bland de mest lyckade tycker jag.

Igår lanserade Ikea en ny kollektion i samarbete med Piet. Industriell heter den, och ett viktigt fokus har varit att låta handens verk vara närvarande, trots att det här är produkter som är satta i massproduktion. Raka linjer har till exempel ersatts med handritade och keramikvaserna görs i olika former för att alla inte ska se exakt likadana ut.

– Den största utmaningen var hur vi skulle behålla de små defekter som ger hantverksföremål sin karaktär. Det var väldigt svårt att övertala människorna i fabrikerna att plötsligt tycka om det som de vanligtvis ser som felaktigheter, säger Piet Hein Eek.

Naturligtvis är produkterna gjorda av  av hållbara material – keramik, glas, lin och trä (bland annat förnyelsebar furu).

– Vi var noga med att använda så mycket av trädet som möjligt, och ta tillvara sådant man skulle kunna kalla defekter – som kvistar och skiftningar i ådring och färg, säger Karin Gustavsson, kreativ ledare hos Ikea.

Själv tycker jag väldigt mycket om fåtöljen, vars sits är gjord av slitstarkt papper. Och industrilampan som får ett helt nytt utseende när den är flätad av bambu (översta bilden). Hans möbler har alltid varit lite för yxiga för min smak, men jag kan tänka mig att ha dem i ett sommartorp.

Ikea Industriell stolar och bord

Och framför allt: Kul att Ikea fortsätter satsa så mycket på hållbar produktion!