Snabblagad Morotssoppa

Veckan vardagsvego: Mumsigaste morotssoppan!

Morotssoppa och varma smörgåsar – ett säkert tips till hela familjen. Extra härligt blir det om man rostar morötterna innan de används i soppan. Jag vet att man inte ska överdriva med saltet, men lite flingsalt på bryter så fint mot soppans sötma…

Mumsigaste morotssoppan

1 gul lök, grovt hackad
ca 400 g fänkål, delad och skivad
6-7 morötter, skurna i stavar
2 msk olivolja
8-9 dl vatten
1 apelsin, saften
2 msk grönsaksfond
1 dl grädde
salt, svartpeppar, (ev timjan, fänkål eller annan favoritört)

Värm ugnen till 225 grader.
Blanda lök, morötter och fänkål på en plåt. Ringla över olivolja, sätt in i ugnen och rosta ca 20 minuter.
Ta ut och hel i en stor kastrull. Tillsätt vatten, apelsinjuice, buljong och ev timjan eller stötta fänkålsfrön. Koka upp och sjud i 10 minuter.
Rör ner grädde och mixa slätt med stavmixer. Salta och peppra.

Busenkelt och gott!