Veckans goda nyhet: Nu vet forskarna varför så många bin dör!

Det är förstås ingen god nyhet att bin dör. Utan bin, ingen mat. Men jag hoppas att forskarnas nya upptäckt kan leda till att jordbrukare sluta bespruta sina grödor med sådant som vi nu vet dödar våra bin. Två olika forskargrupper har oberoende av varandra dragit slutsatsen om en av faktorerna som ligger bakom massdöden bland honungsbin och humlor….

Veckans goda nyhet: Nu vet forskarna varför så många bin dör! Läs mer »

Test: Dr Hauschkas läppstift ger höstens hetaste läppar

Jag har gillat Dr Huschkas produkter ända sedan tiden jag jobbade på tidningen Hälsa – vilket är över 7 år sedan nu (vart tar tiden vägen!). Trots dåvarande pojkvännens protester mot rosendoften som finns i många av produkterna (han tyckte det var en tantdoft), stod jag på mig och använde dagligen ”Rose Day Cream”. Älskar…

Test: Dr Hauschkas läppstift ger höstens hetaste läppar Läs mer »

Här är ditt kylskåp – kameran som minskar matsvinnet

Tänk att kunna skriva veckomeny – utan att behöva öppna kylskåpsdörren! Själ springer jag fram och tillbaka och öppnar dörren när jag planerar. ”Hur var det nu, har vi några ägg kvar. Sambal Oelek – tog jag inte det sista förra veckan?”, och så vidare. Nästa månad lanseras tydligen kameran ”The Smarter Fridgecam” i Storbritannien. Jag…

Här är ditt kylskåp – kameran som minskar matsvinnet Läs mer »

Veckans vardagsvego: Stekta nudlar med grönsaker och frasig tofu

Det här är en riktigt god och snabblagad vardags-wok. Dressingen är nyckeln till smaksensationen. Stekta nudlar med grönsaker och frasig tofu 4 port 250 g äggnudlar 1 pkt naturell tofu, skuren i stavar neutral olja Dressing: 0,5 dl sweet chili-sås 2 msk tamarisoja 1 tsk sesamolja 1 vitlöksklyfta, pressad 2-3 tsk ingefära, färsk finriven 2 tsk…

Veckans vardagsvego: Stekta nudlar med grönsaker och frasig tofu Läs mer »

Veckans goda nyhet: Fler återvinner mer!

Jag går omkring och känner en viss frustration just nu. Anledningen är att miljöfrågan hela tiden hamnar i skymundan, på grund av mobbar på Medborgarplatsen, it-skandaler och avgående partiledare… Det är väldigt viktiga händelser – och media ska självklart rapportera om dem. Men för mig – som inte tycker att någonting är viktigare än att…

Veckans goda nyhet: Fler återvinner mer! Läs mer »

Älgmagar kan vara nyckeln till bättre biobränslen

Foto: Wikimedia. Gillar ni nörderi? Det gör jag. Forskning och sånt… Helst inom miljöområdet. Så när jag läste att älgar kan vara nyckeln till nya biobränslen blev jag förstås väldigt nyfiken! Att hitta biobränslen som inte konkurrerar med livsmedelsproduktion har varit ett hett utvecklingsområde några år nu (brukar läsa mannens Ny Teknik, där de ofta skriver…

Älgmagar kan vara nyckeln till bättre biobränslen Läs mer »

Har ni sett – ekologiska sängkläder döpta efter mig!

Min kära bloggkollega Hannah Sjöström tipsade mig om något som nästan är ett ”must have” i höst: Gudrun Sjödén har en hel kollektion hemtextil som går under namnet – tada! – Liselott! Dessutom: Av ekologisk bomull! Kolla in här.  Jag önskar att jag kunde skriva att jag är Gudruns hemliga musa, men så är det…

Har ni sett – ekologiska sängkläder döpta efter mig! Läs mer »

Veckans vardagsvego: Melonsallad med pärlcouscous och halloumi

Jag håller kvar lite sommarkänsla med en matig melonsallad. Helt ljuvligt fräscht och gott! Melonsallad med pärlcouscous och halloumi 4 port 2 dl pärlcouscous, som sedan kokas enligt anvisningarna på förpackningen 1 förp färdigkokta linser 1/2 galiamelon, skuren i munsbitar 1/2 gurka, skuren i halvor 10 färska myntablad, eller mer efter smak, klippta i bitar…

Veckans vardagsvego: Melonsallad med pärlcouscous och halloumi Läs mer »