Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

5 positiva miljöhändelser under 2017

Som ni kanske har märkt har det varit rejäl stiltje på bloggen den senaste tiden. Jag totaldäckade strax efter jul och låg i feber i fem dygn. För trött för att hänga med i sociala medier alls, men precis i rätt läge för att lyssna på radio och läsa böcker i stället…

Det gav också lite tid till att reflektera över saker och ting. Främst kring klimat- och miljöfrågor förstås. Det är så lätt att se alla problem som måste övervinnas för att vi ska kunna leva på ett mer hållbart sätt – och de kan förstås inte ignoreras.

En hållbar jul – går det?

Du som bor på Gotland kan köpa KRAV-märkt gran hos Lilla Bjers. Fler miljömärkta granar hittar du här.

Det här med att försök upprätthålla en hållbar livsstil är extra svårt i juletider, tycker jag. Härom veckan gjorde Naturskyddsförening ett inlägg på Facebook med rubriken ”Så pajar du årets julstämning”. Skriven med glimten i ögat såklart.
Och visst, de flesta familjer mår nog bra av att någon försöker stå upp för miljön så att förändring kan ske, sakta men säkert. Men handen på hjärtat, vem vill förstöra hela julen för alla andra genom att klanka ner på maten de ägnat timmar åt att laga eller klapparna de lagt ner sin mjöl i att leta efter?

Ingen jul utan saffransbiscotti!

Jag älskar verkligen att baka till jul. I år har det varit extra kul eftersom 10-åriga dottern verkligen vill vara med – både när det gäller att bestämma vad vi ska göra och i själva utförandet. Älskar att hänga med henne på det sättet. Älskar henne.

I helgen gjorde vi saffransbiscotti – och det lovar jag kommer att bli standard bland julens bakverk hemma hos oss hädanefter! Knäck i all ära, men de här ljuvliga , lättbakade skorporna (ur Allt om mats julkokbok) har en lagom sötma, som man inte tröttnar på. Lägg saffran i Cointreau redan ikväll så kan du snabbt baka färdigt i morgon.

Veckans vardagsvego: Soppa med doft av saffran och apelsin

Jo, kom igen – bara ett saffransrecept till! 😉
Den här soppan är så himla god! Och så tycker jag det känns rätt fräscht att äta soppa inför alla helger med matfrossa som kommer… Även om jag äter mest sill och lax från julbordet numera vet man ju hur det kommer att kännas när den sista skeden Ris al la Malta slinker ner. Total paltkoma…

Soppa med doft av saffran och apelsin
4 port

Smör eller olivolja till tillagning
1 gul lök, hackad
ca 350 g rotselleri,

Gott nytt – hållbart – år!

Mycket tid i fjäll och skog, samt närkontakt med vilda och tama djur… 2017 har varit ett bra år på ett personligt plan.

Ännu ett år går mot sitt slut. Yikes. Jag tyckte det var nyss jag satt och funderade över hur 2016 sett ut. Så här såg mina nyårslöften ut då:

  1. Jag ska fortsätta leta efter inspiration, bra tips och intressanta fakta som hjälper mig och andra att skapa en mer miljövänlig vardag. Skicka gärna frågor till mig, så försöker jag hitta svar!
  2. Jag ska engagera mig mer i Naturskyddsföreningen lokalt.

Duka fint med hyacinter + så får du dem att blomma länge

Foto: Lina Arvidsson/Blomsterfrämjandet

Hemma hos mig blommar just nu en fantastisk röd amaryllis på köksön. På soffbordet har jag en vit julros arrangerad med grön mossa och andra naturmaterial.

Men någon hyacint har jag inte köpt ännu – och för mig är det nästan ett ”måste” till julen. Problemet har varit att min man har väldigt svårt för starka blomdofter…
Det är här den extra fördelen med svenskodlade hyacinter kommer in, som förutom att de är ”närproducerade”, dessutom är doftmärkta. På förpackningen/krukan kan man alltså se om hyacintens doft är svag, mellan eller fyllig.

Möbelbranschen storsatsar på återbruk

Det är rätt ogreppbart egentligen. Visste ni att det i Sverige produceras möbler för ca 23 MILJARDER kronor om året? Ungefär en fjärdedel är kontorsmöbler – vilket beräknas bidra till klimatpåverkan med mer än 150 000 ton CO2-ekvivalenter per år.
Varje år slängs samtidigt stora mängder kontorsmöbler, på grund av omorganiseringar eller att möblerna upplevs som omoderna eller slitna.
Det här vill möbelbranschen, sympatiskt nog, råda bot på.

Tillsammans med producenter, kunder och branschföreträdare i två tidigare projekt har man kunnat visa att med cirkulära affärsmodeller – där reparationer och återbruk är viktiga delar av lösningen – går att uppnå en halvering av resursförbrukningen och en minskning av klimatpåverkan med runt 30 procent,

Lite sent men… här är några tips som förgyller Lucia

Servera lussekatterna fint på denna ljuvliga frukostbricka, tillverkad i Örnsköldsvik, 499 kr, Designtorget.

Jag har liksom ”missat” Lucia i år. Ingen av barnen har gått i Luciatåg och jag hann inte köpa några lussekatter till frukost. Men jag tänker att vi får titta på något Luciatåg i efterhand ikväll, dricka glögg och mysa.

Och nästa år ska jag ta igen det med råge… hoppas jag. 😉
Därför samlade jag på mig lite inspiration.

Bricka med Luciamotiv 2

 

Älskar den här Lucia-brickan, 225 kr,

Julklappar som gör gott – på riktigt

Den som har följt min blogg ett tag vet att jag vurmar mycket för närproducerat, tillverkat i hållbara material, i tidlös design som man inte tröttnar på.

I helgen hade vi en lång diskussion om detta vid middagsbordet – med utgångspunkt i hysterin kring Black Friday. Någon lyfte det faktum att vissa kanske inte har råd att köpa julklappar annat än om de är rabatterade. Och massproducerat från möbelkedjorna är kanske enda alternativet för många.
Så är det förstås. Själv levde jag på ett inackorderingstillägg på 1 100 kr, tror jag det var, plus matlådor från mamma och pappa,

Veckans vardagsvego: 2 x favoriter med saffran

När Lucia och julen nalkas tycker jag att man ska äta någon maträtt med saffran, minst en gång per vecka! Tyvärr håller inte familjen med mig där…
Korngrynsrisotton, som jag verkligen älskar, får jag därför äta själv. Men pastan, recept längre ner, tycker de är helt OK.

 Korngrynsrisotto med stekta grönsaker
4 port

Korngryn:
4 port korngryn
1 msk grönsaksbuljongpulver
1/2 pkt saffran

Stekta grönsaker:
10-15 cm purjolök, fint skivad
2 stora morötter, skurna i stavar
400 g blomkål,