Veckans Miljöhjälte: Svenska bin

Foto: Ingemar Fries/Svenska bin Det har väl knappast undgått någon att världens bin minskat kraftigt i antal. Åsa Gren, forskare vid Stockholm Resilience Centre, berättade  under en föreläsning i höstas om USA där de flesta odlare måste ringa ”bigubben” när det är dags för pollinering av grödor – en tjänst som naturen (vilda bin i kombination med en…

Veckans Miljöhjälte: Svenska bin Läs mer »

Nu kör vi!

Hej hopp, och välkommen till mitt nya forum! Innehållet kommer att vara ungefär detsamma: Tankar om hur man lever hållbart, konsumenttips, ekoshopping, nyheter om spännande miljöinnovationer, utflykter i naturen med mycket mera. MEN jag är inte ensam längre – utan del av ett gäng beautiful bloggers som kommer att förgylla både min och din internet-tillvaro ännu…

Nu kör vi! Läs mer »

Ekotyg till soffan

På tal om plast och PET-flaskor. Visste ni att textilföretaget Bemz gör överdrag till Ikea-soffor av bland annat det? För ett drygt år sedan lanserade företaget första delen i kollektionen Bemz Respect. Tygerna är gjorda av 100% återvunna material. Först samlas överblivna tygrester från modeindustrin in och sorteras efter färg (extra bra eftersom modeindustrin är den näst smutsigaste industrin…

Ekotyg till soffan Läs mer »

Bakterien som käkar plast

Ibland överträffar verkligheten verkligen dikten. Har du hört talas om bakterien Ideonella sakaiensis? Inte? Då är det dags att lägga namnet på minnet, för denna lilla krabat har potential att bli människans bästa vän. Enligt Supermiljöbloggen har nämligen forskare i Japan upptäckt att PET-flaskornas plastsmak triggar bakterien, som fäster sig i plasten och utsöndrar enzymet PETase, som i sin tur…

Bakterien som käkar plast Läs mer »

Veckans vardagsvego: Ungersk rotfruktsgryta

Ajvar relish kan verkligen lyfta en maträtt. Här bildar röran ljuvlig smakharmoni tillsammans med rotfrukter och en sötsyrlig äppelröra. Salami är gott att servera till om någon absolut vill ha kött. Ungersk rotfruktsgryta 4 port 1/2-1 hackad gul lök 2 finhackade eller krossade vitlöksklyftor smör 2 palsternackor i tärningar 150-200 g rotselleri i tärningar 4 morötter i tärningar…

Veckans vardagsvego: Ungersk rotfruktsgryta Läs mer »

Veckans miljöhjälte: Äkta Vara, för mat utan tillsatser

Boken Äkta Vara blev startskottet för en ny karriär för journalisten Mats-Eric Nilsson. Första gången jag träffade Mats-Eric Nilsson, mannen bakom boken Äkta Vara (som numera vuxit till en organisation som kämpar för att det ska bli mer mat och mindre tillsatser i våra livsmedel) var för 12-13 år sedan då jag jobbade för tidningen Hälsa. Jag minns att…

Veckans miljöhjälte: Äkta Vara, för mat utan tillsatser Läs mer »

Veckans vardagsvego: Lila bulgursallad med baba gannouj

Fräscht – med citron och vitlök mot februariförkylningen! 😉 Lila bulgursallad med auberginegucka 4 port 2 pkt halloumi 4-5 rödbetor 1/2 gul lök 1 tärning grönsaksbuljong 2 dl bulgur 1/2-1 vitlöksklyfta 1/2 msk honung 1/2 citron, saften 2 msk olivolja salt och svartpeppar Babab gannouj (aubergineröra): 2 små auberginer 1-2 vitlöksklyftor 1/2 citron, saften 1/2…

Veckans vardagsvego: Lila bulgursallad med baba gannouj Läs mer »