Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Veckans ekoshopping: Yummy yogakläder

 

Yogakläder gjorda av återvunnen polyester, ekobomull och/eller modalfibrer. Foto: Indiska

Yogakläder gjorda av återvunnen polyester, ekobomull och/eller modalfibrer. Foto: Indiska

Indiska har jobbat länge med hållbarhetsfrågor och samarbetar bland annat sedan flera år tillbaka med WaterAid, som jobbar med att skapa tillgång på rent vatten och sanitet i 37 länder runtom i hela världen.
Nu lanserar Indiska en ny yogakollektion, med kläder gjorda av modal, ekologisk bomull eller återvunnen polyester. Otroligt bra att allt fler företag tänker i de här banorna – på helheten i det företaget gör och står för.

Polyester är konstfiber som tillverkas av olja – alltså en icke-förnybar resurs.

Veckans vardagsvego: Morotspasta med ruccola och valnötter

Ibland är det enklaste det godaste… Foto: Liselotte Lundström

Morotspasta med ruccola och valnötter
2 port
Gott, billigt, snabblagat – det här är verkligen ev favorit bland alla pastarätter.

4 morötter
olja till stekning
1-2 vitlöksklyftor
salt och peppar
grädde eller mellangrädde
½ dl smakrik riven ost
1-2 dl ruccola
200 g spaghetti eller annan pasta
10-15 valnötter

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Skala och riv morötterna. Stek dem på ganska låg värme i en panna med lite olja i,

Veckans eko-ord: Resiliens

Ensam är inte stark… Foto: Liselotte Lundström

Resiliens handlar om ett systems förmåga att hantera plötsliga förändringar. Om att kunna motstå dem, eller återhämta sig efter dem.

För människan kan det handla om att ha en buffert när det gäller olika livsmedel. Visste du till exempel att bara fyra grödor – ris, vete, majs och potatis – står för 60 procent av vårt energiintag! Om någon sjukdom skulle drabba någon av dessa grödor, eller om de skulle slås ut på grund av klimatförändringar, så skulle det få oerhörda konsekvenser för människans möjligheter att föda jordens befolkning.

Kan man köra bil miljövänligt?

Hemma på vår gård, står en gammal Ford… Foto: Liselotte Lundström

Jag är en flitig brukare av kollektivtrafik. Jag går och cyklar, åker pendeltåg och tunnelbana. Men för släkt och vänner i Norrland ser det annorlunda ut. Där är många helt beroende av bilen. Det är långa avstånd och för att ta mig till skolan fick jag åka en timme i buss när jag började sjuan. Det gick två bussturer om dagen, till och från vår by Långsjöby. Den sista gick från Storuman strax efter kl 16.
Samtidigt står bilåkning och transporter för 30 procent av koldioxidutsläppen i Sverige.

Veckans ekoshopping: Direkt från naturen

Bild av drivved och obehandlat stål, design Annika Almborg.

Det är så inspirerande med designers som lyckas se det vackra i det enkla – och sedan formger det på ett sätt som framhäver objekten/materialen på ett ännu bättre sätt.

Annika Almborg använder bland annat timmerstockar, spillvirke, linne och vass – direkt från naturen – för att skapa möbler, lampor och inredningsdetaljer med så skir skönhet att jag aldrig tröttnar på att titta på dem.

Och det är också en definition av hållbar design: Att man ska vilja ha kvar föremålen i hemmet i många år framöver.

Den norrländska skogens miljöhjälte

Vad vore livet utan förmultna stockar och gamla träd som ovanliga arter kan leva i? Här är en liten miljöhjälte – huvudpersonen i texten syns längre ner. Foto: Liselotte Lundström

Trägen vinner, heter det. Mats Karström från Vuollerim är själva definitionen av uttrycket.
I 30 års tid har han engagerat sig i miljön, och tagit fram metoder för bedömning av skyddsvärda skogar. År 1987 startade Mats skogsgruppen Steget Före som sedan starten har medverkat till att skydda fler än 100 ur-och naturskogar.
Syftet med Steget Före är att leta upp de mest värdefulla skogarna innan skogsbruket hittat dit.

Veckans vardagsvego: Kokoscurry med rotfrukter

Galet god gryta. Foto: Liselotte Lundström

Kokoscurry med rotfrukter
Grymt god gryta som jag hittade i Buffé för ett tag sedan. Perfekt sätt att ta tillvara på höstens rotfrukter på också.

250 g rotselleri, skuren i tärningar
250 g kålrot, skuren i tärningar
200 g palsternacka, skuren kvartar
350 g sötpotatis, skuren i tärningar
1 citrongräs
0,5-1 msk röd currypasta
2 msk olja
1 brk kokosmjölk
2 msk konc kycklingfond
2 dl vatten
2 msk färskpressad limejuice
1 msk japansk soja
salt och peppar
4 port basmatiris

Banka citrongräset med baksidan av en kniv så att det spricker.

Veckans eko-ord: Biosfär

Luften, vattnet, människan – allt hör ihop och samverkar. Foto: Liselotte Lundström

Biosfären kallas det område som innehåller liv, från djupaste havsbotten till högsta bergstopp – och lite till. Biosfären sträcker sig från jordskorpans yttersta del till atmosfärens utkanter och innehåller allt biologiskt liv som finns på jorden. (Källa)

Just biosfären var ett ord som Johan Rockström nämnde ofta i sitt sommarprat i P1 i år. Det har alltid funnits naturliga variationer i biosfären men nu kan vi konstatera att människans påverkan på den är så stor att vi riskerar att rubba balansen helt.

Bryr du dig om pengar? Då borde du bry dig om miljön

Vår vackra jord – låt oss ta hand om den. Foto: Nasa

Det som gör miljöfrågor så intressanta – och svåra att greppa – är insikten att allt hänger ihop.

Ekonomisk tillväxt hänger till exempel ihop med hur vi tar hand om vår jord.

På finansvärldens årliga stormöte ”World Economic Forum” presenterades nyligen en rapport – baserad på slutsatser gjorda av 469 olika forskare – att ”allvarliga inkomstskillnader”, ”brist på vatten” och ”ökande utsläpp av växtgaser” är några av de största problemen finansvärlden – och alla andra – har att hantera idag.

Veckans ekoshopping: Korka upp!

Pall, bord och underlägg av kork ur kollektionen ”Sinnerlig”, Ikea.

Kork är ett av årets heta material när det gäller inredning, se till exempel stjärndesignern IlseCrawfords kollektion ”Sinnerlig” för Ikea.

Men förutom att kork är vackert så är materialet miljövänligt! Korkek-skogarna i främst Portugal har en stor biologisk mångfald med många arter som saknas i andra typer av skogar. Korken utvinns genom att man försiktigt avlägsnar den yttre barken ungefär vart nionde år. Träden skadas inte allvarligt, utan fortsätter växa och kan bli flera hundra år gamla. Korkekskogar avverkas nu i oroande snabb takt för att ge plats för eucalyptusträd och ca 25 % av Portugals skogar har ersatts av sådana plantager.