Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ikea odlar på höjden – testa du också!

Att odla i stadsmiljö är något som forskare och odlare världen över experimenterar med just nu. Bland annat för att det är väldigt yteffektivt (vi blir allt fler på jorden samtidigt som en stor del av den odlingsbara marken redan används). Nu vill även Ikea testa urban odling, med sikte på att bli självförsörjande när det gäller egenodlade grönsaker – både i personalmatsalar och restauranger. Igår, den 6 december 2017, lanserade möbeljätten därför ett test för urban odling i koncernens globala mötesplats, Hubhult i Malmö.

Det finns redan företag som odlar i utrymmen som av olika anledningar stått outnyttjade – tunnlar eller övergivna magasin.

9 miljövänliga klappar till barnen

Att köpa ekologiskt till barnen – så långt det är möjligt – är bland de viktigare prioriteringarna, tycker jag. Som tur är finns det väldigt många fina leksaker, kläder och dylikt att välja bland numera. Åtminstone till barn i åldrarna 3-8 år, ungefär.

När det gäller äldre barn tycker jag det är svårare att hitta bra alternativ (överbevisa mig gärna!) men å andra sidan önskar de sig inte så mycket då. Inte mina barn i alla fall. Tösen vill ha en Unicorn-onepiece, ett mobilfodral och några böcker. Sonen vill ha lego och en ryggsäck. Båda vill ha den senaste iPhone-modellen (dream on…

Världens godaste tutta frutti-kola!

Jag älskar verkligen att baka och göra julgodis. Det är som en aha-upplevelse varje år eftersom jag gör det alldeles för sällan nuförtiden.
När jag var student hade jag alltid något fikabröd hemma, trots skral kassa, och bakade i stort sett allt matbröd själv (!).
Min präktigaste period var kanske då, när de flesta andra studenter drack öl i Scharinska villan! 😉

Det var en lång parentes. Tillbaka till kolan. Vi testad två olika recept, som resulterade i helt ljuvlig kola. Gjord på ekologiskt socker, dito sirap, kakao, tranbär etc. Testa och njut!

Världens godaste tutta frutti-kola
Ur Allt om mat julkokboken

ca 75 g färska hallon (eller tinade frysta)
1 dl torkade tranbär
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl skalade pistaschnötter

Mixa hallonen och passera dem genom en sil.

Får man vara både fåfäng – och – miljövän?

Jag är en typisk LOHAS – alltså en person som vurmar för en ”Lifestyle of Health and Sustainability”. Jag gillar mode, sminkar mig gärna och tycker om att ha det fint och ombonat hemma. På fritiden ägnar jag mig en hel del åt träning och ”vård av kulturintresse”.

Samtidigt brinner jag för social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Jag älskar naturen och är ute i skog och mark så mycket jag hinner. Jag berättar för mina barn om hur olika ekosystem hänger ihop. Jag försöker minimera min plastförbrukningen i alla led, engagerar mig i jämställdhetsfrågor, använder bilen så lite som möjligt,

Veckans vardagsvego: Tomatrisotto med stekta grönsaker

Efter allt godis och fika igår kändes det fräscht att äta en middag bestående av risotto och grönsaker. Det här är en rätt som verkligen funkar året om. Nästa gång kommer jag att byta ut de stekta grönsakerna mot ugnsrostade morötter, tomater, röd lök och zucchini.

Tomatrisotto med stekta grönsaker
4 port

1/2 gul lök, hackad
1 stor vitlöksklyfta, hackad
olivolja
3 dl avorioris
0,5 dl rött vin

7-8 dl grönsaksbuljong
1 förp. (500 g) passerade tomater
1 dl riven parmesan

Stekta grönsaker:
2 vitlöksklyftor,

Tänd ett (miljövänligt) ljus!

Första advent känns alltid lite speciellt. För mig är det då den riktiga upptakten inför julafton börjar. Det är då vi dricker första kopparna glögg och börjar baka inför julen. Idag har vi gjort både chokladkola och polkagrisbräck.

Det är också då vi tänder första ljuset, såklart! Och därför tänkte jag att det kunde vara kul att tipsa om Stockholm Candles. Företaget startades av Lena Öhrlund 2015, och ljusen tillverkas på ett hantverksmässigt sätt (inte för hand, alltså, men på ett liknande ett sätt) av förnybart stearin. Plast används varken i produktion eller förpackningarna och ljusen släcker sig själva när det är cirka 4 cm kvar av dem.

Veckans julklappstips: Detaljerna som ger guldkant!

Eduards accessories gör supersnygga, typ näverflätade, väskor. Allt handgjort i Sverige av vegetabiliskt garvat läder.

Härom dagen fick jag frågan om vad jag själv önskar mig till julklapp. Och min första tanke var: Jag tror inte att jag behöver någonting!

Men så börjar man tänka efter, och visst finns det saker jag kan längta efter. I synnerhet sådant som ger vardagen lite extra guldkant. Jag kan också gå igång väldigt mycket på lokala entreprenörer som vågar satsa på välgjorda, närproducerade produkter i konkurrens med det enorma utbudet av massproducerade ”fynd”

Här är gunghästen som ger utsatta jobb

Det är lustigt det där. Varje gång jag läser om en norrlänning som gjort succé så klappar mitt hjärta lite extra stolt. Det är vid sådana tillfällen mina lappländska rötter gör sig extra påminda, antar jag, trots att jag själv inte alls har någon del i framgången!

Hur som helst: I morgon kommer Björn Sundelin, uppväxt på en gård utanför Örnsköldsvik, att utses till vinnare av Designpriset 2017 för sin design av charmiga gungelefanten Gungel.
Det är extra kul eftersom ”Gungel” är en hållbar och miljövänlig produkt på flera olika sätt. Dels kommer den att tillverkas hos Uppsala Stadsmissions sociala företag Hantverksslussen för att skapa fler arbetstillfällen för människor i utsatta livssituationer.

Dags för glöggmys – här är godaste ekovalen

Glöggmys

 

Som jag har längtat efter första glöggfikat! Den första december varje år ser jag till att antingen bjuda hem någon av grannfamiljerna på fika, eller så går vi till svärmor med en god flaska glögg i handen. Det gäller att ta sig tid att njuta denna mörka årstid…

Det bästa är: Oavsett om du bakar själv eller tar med köpekakor och -glögg så fuínns det väldigt många, bra ekologiska alternativ. Här kommer listan med mina favoriter (det som syns i bilden ovan):

Tegnér & Son Ekologisk starkvinsglögg. Bra varumärke tycker jag,

Veckans vardagsvego: Kryddiga tzay-spett med godaste potatissalladen

Jo, kom igen, man kan visst äta potatissallad i november! Om inte annat för att få ett soligare sinne… Den här fyller munnen med underbara smaker och lyser upp vilken grå vardag som helst. Förbered gärna kvällen innan, så hinner smakerna mogna.

Kryddiga tzay-spett med godaste potatissalladen
(4-5 port)

500 g tzay- eller sojabitar

Het marinad:
0,5 dl rapsolja
1 tsk sambal oelek
2 msk tomatpure
2 msk ljus sojasås (jag tog tamari)
2 krossade vitlöksklyftor

Potatissallad:
ca 1 kg fast potatis
0,5 röd lök,