Snabbguide till ett giftfritt hem

Miljövänliga städprylar från Sufraco.

Just nu är det verkligen fullt upp här hemma. Vi planerar kök och bad samtidigt, packar ner allt vi har i skåpen, och försöker göra ett schema för renoveringen vi ska göra här hemma. De senaste tre vintrarna har nämligen elementen slutat fungera uppe på övervåningen – när det varit som kallast utomhus. Inte så kul. Så vi byter ut det gamla värmesystemet med vattenburna element till vattenburen golvvärme.

Sedan gäller det att försöka bygga upp allt igen – och helst så miljövänligt som möjligt. Därför tänkte jag köra  en lite skola i hur man inreder så ”giftfritt” som möjligt. Både för min och er skull. =)
För det finns ju en hel del syntetiska kemikalier i vår omgivning som är mer eller mindre önskvärda. Här kommer några övergripande ”sanerings”-råd till att börja med, som snabbt sätter dig på rätt kurs:

1.
Byt ut duschdraperiet i plast mot ett i naturfiber eller återvunnen polyester.

2.
Investera i en gjutjärnspanna och kasta teflonpannan, särskilt om den är repig. En gjutjärnspanna håller dessutom för evigt, om du tar hand om den på rätt sätt. Diska för hand med varmt vatten ganska snart efter att du använt den. Torka av med handduk i stället för att ”värma bort” diskvattnet på plattan. Olja in då och då.

3.
Använd produkter av naturfiber (delas upp i djurfiber, t ex ull eller silke, eller växtfiber – lin, hampa, jute etc) så långt det går.

4.
Köp Svanenmärkt elektronik. Teknikprylar kan släppa ifrån sig mycket gifter, speciellt den första tiden. Låt dem stå och ”ånga av sig” innan du använder dem.

5.
Var frågvis när du köper möbler. Innehåller de flamskyddsmedel (PBDE)? Och fundera över hållbarheten. Det kan vara lockande att välja en billigare fåtölj som tillverkas av amidplast, polypropylen, polyeder etc. Men en fåtölj gjord av ask, linneväv och läder (oftast dyrare) brukar hålla i längden – både stilmässigt och kvalitetsmässigt sett.

6.
Dammsug ofta för att minska halten av bromerade flamskyddsmedel.

7.
Värm inte mat i plastförpackningar och byt ut plastredskap så gott det går.

8.
Tvätta allt som går att tvätta – textilier, kläder etc – innan du använder det.

9.
Undvik plastleksaker av mjuk sort. De kan bland annat släppa ifrån sig olika sorters ftalater, som är hormonstörande.

10.
Att torrtorka med en trasa är bäst för miljön när man städar, eftersom trasan slängs i soporna, vilken sedan går till förbränning. Dammvippa och att moppa med mikrofiberduk (med eller utan såpa) är också bra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.