Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Förtjusande färgprakt! Och makalösa detaljer.

Alexander Roslin hade öga för detaljer. Med överlägsen virtuositet målade han guld, broderier, siden och sammet. Han uppvisade i sitt skapande en blandning av lyhördhet för tidens smak och stor skicklighet. Denna kombination tilltalade den parisiska aristokratin. Både Katarina II av Ryssland och Versailles slogs om honom. Han valde dock tillslut Frankrike till Katarina II:s förfäran!

Praktfullt porträtt. Jag gillar hur Louis XVI fäller bort manteln med vänsterarmen. Visst syns det att Roslin vill eller har kravet på sig att framhäva Frankrike som den överlägsna stormakt de vid tiden var.
Snacka om detaljer. Porträtt från 1777 på Sveriges Gustav III av Alexander Roslin. Även om denna målning är lika, eller kanske till och med praktfullare än den på Louis XVI och trots all maktsymbolik så har den samtidigt en mer ödmjuk framtoning kan jag tycka iallafall.
Plymer och siden i pistage. Porträtt av Madame Henriette Agathe Rose Foache. Signerad och daterad 1785. 850 000 kr hos Åmells Konsthandel. Bild och Bildrättigheter Åmells. Kontakta Gallerichef Karin Lindberg på Åmells för mer information, 08-611 41 93.
Silkessammet. Målning av Alexander Roslin föreställandes Pierre-Stanislas Foache. Målningen finns hos Åmells Konsthandel för 650 000 kr. Daterad 1771 och signerad. Bild och Bildrättigheter Åmells. Kontakta Gallerichef Karin Lindberg på Åmells för mer information, 08-611 41 93.
Skapa känslan. Porslinsmugg med Roslins välkända verk Damen med Slöjan. Motivet är ett porträtt av Alexander Roslins hustru, Marie-Suzanne Giroust. 65 kr hos Nationalmuseum.