Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Platsbyggd hallförvaring

Vårt senaste projekt här hemma är som sagt vår hall. Från början var det här bara en liten farstubro men ägarna innan oss byggde in farstubron och gjorde det till en hall. Mycket klokt gjort tycker jag. Det är ett mysigt litet rum med massa fönster men sedan dag 1 har vi saknat förvaring här. När vi flyttade in satte vi dit en temporär IKEA-byrå och så hade vi krokar att hänga jackorna på. Men det blev inte en så värst temporär lösning för det tog oss tre år att ta tag i detta rum. Men NU så!

En lite gömd inmålad knopplist för barnen att hänga sina kläder på blev perfekt under fönsterbrädet.
Bänken är framförallt skoförvaring men att man kan sitta där och sätta på sig krångliga skor är ju ett stort plus! För att inte slösa bort döytan det kan bli i en vinkel har vi helt öppet in till hörnet under bänken.
Finaste printet från Kajsavusial

Så, hur gjorde vi då? Här kommer ett försök till förklaring, med dåliga mobilbilder. Ursäktar för det i förväg.

Vi började med att köpa en garderob. Det visade sig vara svårare än väntat att hitta en garderob med rätt mått. Pax-garderoberna från IKEA som många använder när de platsbygger förvaring var för djupa eller för smala och framförallt för breda. Vi ville ha en garderob med dubbeldörrar som inte var för bred, dessutom en garderob med fin spegling på dörren. Valet föll till slut på IKEAS garderob ”Rakkestad”. Rakkestad är en ganska liten garderob och när vi stod på IKEA fick vi en smärre chock. Den var så mycket lägre än vi tänkt. Detta löste vi dock genom att bygga på höjden istället, något som senare visade sig bli hur bra som helst.

Vi började med ramen eller stommen. Den består av reglar som var lika djup och lång som garderoben samt bänken som vi senare byggde här. Höjden på stommen baserade vi på höjden av våra golvlister.

Sedan satte vi på skivor av MDF på sidorna av garderoben. Dessa sågades upp på byggvaruhus för exakta mått. Detta för att garderoben skulle komma ut lite från väggen så att man kan öppna dörren ordentligt. Vi gjorde även MDF-skivorna längre än garderoben eftersom vi ville fortsätta bygga på höjden.

Parallelt med skåpbygget byggdes bänken. Här sätter Ola upp en regel som bänkskivan kan ligga på. När vi byggde bänken valde vi att använda limfog istället för MDF, detta för en mer genuin och stabil känsla.

Bänken består av två limfogsskivor som vi la på reglarna. Här har vi redan hunnit sätta dit pärlspont också och jag har slipat garderoben.

Över skåpet satte vi sen MDF-skivor även på insidorna och ”golvet” så att ”väggarna” blev lika tjocka. På med en MDF bakom och sen.. Spackla..

På med en MDF-skiva som ”tak” och sen kronan på verket, en taklist. Från början hade vi tänkt att bygga skåpet ända upp till taket men eftersom en lampspot var i vägen och det kändes som ett för stort projekt att flytta på den löste vi det såhär. Och såhär i efterhand tycker jag att det blev minst lika fint!

På med golvlisten, en massa pärlspont, fog, och spackel. Garderoben slipade jag och grundmålade kanske 3-4 gånger för att färgen verkligen skulle sitta. Sjukt tråkigt men SÅ värt det sen! Sen är det bara att måååla! Det bästa av allt! Den gröna färgen heter ”Grönt te 846” och väggfärgen heter ”Kajsa 0903” och är från Beckers färg.

Tryck gärna på det lilla hjärtat om du gillar inlägget och kommentera nedan om du har några frågor!