Låt oss prata kök!

I februari kommer jag att gå igenom olika rum här hemma och prata om hur jag har tänkt när jag inrett, färgsatt och byggt upp dem. Det är något jag förstått att ni tycker om att läsa om och ofta ser man ju bara en vacker bild som man blir inspirerad av men sällan får man veta bakgrunden eller hur den som inrett har tänkt kring alla val. Först ut i den serien är köket! Det är ett av rummen här hemma som jag är allra mest nöjd med både när det kommer till funktion, färg och form. Det enda jag saknar här inne är en köksö att samlas kring, men vem vet, en dag kanske den står där.

Låt oss börja med det platsbyggda skafferiet som sväljer det mesta. Det här är inget svalt skafferi utan det har samma värme som resten av köket. Vill man ha ett svalare alternativ får man bygga skafferiet mot en yttervägg istället och sätta dit en ventil, det går ju lika bra! Förutom skafferivaror så rymmer vårt skafferi en micro och en hel del återvinning.

Ett hörnskafferi tycker jag är toppen eftersom att det inte tar så mycket plats men ändå sväljer mycket förvaring. Hörn överlag är rent generellt en ganska outnyttjad yta och det är faktiskt inte särskilt svårt att bygga ett hörnskafferi själv.

Bredvid skafferiet har vi lite grundare underskåp med öppna hyllplan över. Jag får ofta frågor om vart jag köpt dessa hyllplan men de satt faktiskt här när vi flyttade in så jag vet tyvärr inte. Det är ju ganska lätt att göra något liknande själv, men det jag älskar med med dessa är att det nedre hyllplanet har inbyggd belysning. Öppna hyllplan ger en luftig känsla och här har vi porslin och koppar vi använder dagligen vilket gör att det inte heller dammar.

Förra hösten tog vi ned hyllorna och satte upp pärlsponten här bakom ända upp till taket och målade dem och skafferiet i samma färg för att få en enhetlig och ännu mer platsbyggd känsla. Det är jag SÅ nöjd med.

Nu till diskbänken och vår spis (och vår hund som är lite av en linslus..)

Våra köksluckor med stomme är från IKEA och jag tycker att det är ett helt okej kök. Jag har faktiskt ingenting att klaga på efter våra snart 4 år i huset. Luckorna heter Sävedal och kommer i ett vitt utförande. Jag har dock slipat, grundmålat och lackat om luckorna i den här beiga nyansen som är en nyans mörkare än den vi har på skafferiet och pärlsponten.

Vår ugn är en Italiensk Lofra med dubbelugn och gasspis och den ger ett minst sagt kaxigt intryck i vårt annars lite lantliga kök. Det är riktigt skönt att ha två ugnar och många spisplattor och jag gillar verkligen att laga mat med gas!

Diskho i porslin är kanske mer snyggt än praktiskt, men jag gillar att den är stor och indelad i två delar. Här har vår minsting Ellie tagit många långa skumbad som bebis. Nackdelen är väl att glas och porslin lätt går sönder om man tappar dem i hon, annars ser jag nog mest fördelar med en stor porslinsho! Bänkskiva av marmor med stänkskydd bakom. Marmor känns tidslöst tycker jag och i början var vi noga med att vara försiktiga med ämnen som ger fläckar men nu har vi släppt det helt. Jag gillar att det ser använt och inbott ut. Man bor ju inte i ett visningshem!

På den lilla sidoväggen sitter två kryddhyllor från IKEA (men inköpta på Erikshjälpen) betsade i mörk träbets. En knopplist med prylar man behöver ha nära till hands och en liten pall så att barnen kan nå upp och hjälpa till att laga mat. Skärbrädor får man aldrig för många av och är fina att både skära och servera saker på.

Och så har vi matplatsen såklart! Jag får ofta frågor om vårt köksbord och det är min svägerskas som vi har på långtidslån. Det är vintage så det går tyvärr inte att hitta någonstans men jag gillar storleken och att man kan fälla ut sidodelarna och lätt sitta 8-10 personer här. Vitrinskåpet är inköpt på Överjärva gård, kökslampan från Globen lightning och stolarna är klassiska Y-stolar av Carl Hansen inköpta på auktion. Dubbeldörrarna i bakgrunden leder ut till vår uteplats och de står allt som oftast öppna under sommarhalvåret..

Här har jag suttit idag och planerat veckan med hjälp av den nya upplagan av Livsjournalen. Men mer om den en annan dag.

Rullvagn från IKEA och vinglashållare i mässingt från Kitchenlab.

Det var allt från titten i mitt kök. Gillar ni den här typen av inlägg kan ni väl scrolla upp och trycka på hjärtat. Undrar du över något så lämna en kommentar! Och förresten – vilket rum vill ni att jag visar nästa gång? Lämna en kommentar vetja!

Kram E

Du följer väl mig på Instagram?