Att vara tjej, flicka, kvinna, tant år 2015…

Bildkälla Aftonbladet.

Hej,

I somras var jag med om något riktigt obehagligt… Det var inte första gången det hände och troligtvis inte sista. Som tjej har jag upplevt så mycket kränkningar i min vardag att jag inte längre kommer ihåg alla. Män som tar sig friheten att kommentera min kropp eller bara ropa saker efter mig för att få en reaktion… Jag har lärt mig att svära på diverse olika språk men också att skydda mig, skydda mig från faror som att;
– Springa ensam i löpspåret.
– Promenera ensam på natten.
– Åka svarttaxi.
– Klä mig för utmanande.
– Visa intresse för någon för att senare säga hej då och gå.
– Bli för full.

Alla ovanstående punkter är förenat med en fara att bli sexuellt utnyttjad/trakasserad av män. Jag antar att Filippa och Lovisa kommer att växa upp med ungefär samma ”faror” att akta sig för men kommer Vilhelm det? Njae, svarttaxi och enorm fylla är väl inte bra oavsett kön men kommer jag som mamma känna mig orolig om han säger att han skall ut och springa en sommarkväll? Nej, det skulle jag inte tro… Om Filippa skulle vilja göra detsamma? Hmm, jag hade nog föredragit om hon inte sprang ensam. 

Så vad hände då i somras?

Jo, efter en underbar möhippa med massa mys var det dags att säga tack och god natt för att susa hem till Täby. Klockan var inte tidig morgon direkt men runt 01 på natten och vi satt på en hotellbar. En annan tjej i sällskapet skulle även hon ta taxi men eftersom vi bodde i olika ändar av stan kunde vi inte dela, synd tyckte vi då ingen av oss var bekväma med att åka taxi ensam på natten. 

Bara där är något fel, varför skulle vi inte känna oss bekväma med att ta en taxi på kvällen? Har M någon gång tänkt tanken att det kan vara en kvinnlig taxichaufför som eventuellt skulle kunna kränka honom när han hoppat in i n taxi på natten? Nej då… Han brukar komma hem med de mest fantastiska historier om trevliga taxichaufförer när han dyker upp efter sena kvällar…

Men där stod vi, två kvinnor runt 40 som kände oss obekväma av tanken på att sätta oss i en taxi utan sällskap. För att känna oss så trygga som möjligt bad vi personalen i hotellreceptionen att boka varsin taxi från ett av de mest välkända taxibolagen. 

Hjälpte det? Nej… Efter några meter började mannen prata med mig om ditten och datten (kunde varit trevligt men jag kände igen rösten/stämningen) och sa vänligt men bestämt att jag bara ville läsa lite på min telefon och var lite för trött för att prata. Efter en stunds tystnad börjar han prata igen, jag svarar kort och avvisande. Då tänder han lampan i baksätet. När jag frågar varför svarar han  att det är för att ge mig bättre ljus varpå jag informerar att jag föredrar släckt. Tror ni att han släcker? Nej. Så sitter vi tills vi äntligen kommer fram. Jag säger att han kan stanna på fel sida vägen så slipper vi vända lite längre fram. Han tar betalt och precis när jag skall trycka ok för att genomföra transaktionen avbryter han köpet. Oj då säger han, det där kan hända ibland, nu kommer det ta lite tid så jag får åka och ställa mig på en tvärgata. 

När han väl har parkerat skall vi genomföra köpet på nytt. Han ger mig då en låtlista och säger att jag kan välja låt, det här är nämligen en partytaxi… Jag är inte intresserad av att lyssna på musik utan vill bara betala vilket jag informerar honom om och passar samtidigt på att fråga hur lång tid det kan ta. Han börjar då prata om att han numera har en flickvän som han valt att pumpa upp sig för och säger med ett leende att nu döljer det sig ett sexpack under hans skjorta… Jasså säger jag och vill bara betala och komma ur taxin. Då börjar han prata om min kropp. om hur snygg och smal jag är… Jag tränar väl mycket? 

Nej säger jag, jag har ammat tre barn och blivit utsugen… Kan jag få betala nu?!

Betala fick jag och med en puls på 200 tog jag mitt kort och rusade upp till vårt hus och en sovande familj…

Ringde jag taxibolaget dagen efter, det borde ju varit det mest logiska..? Nej, av rädsla för att denna man som natten innan kränkt mig visste vem jag var och var jag bodde så gjorde jag inte det. Tänk om han skulle stå där helt plötsligt när jag kom hem en kväll? Var det fegt? Absolut! Nu ägnade väl han resterande delen av sommaren åt att göra ungefär samma sak… Fortsätta att kränka kvinnor. 

Hur kan det vara så 2015?! Att vi lever i en värld där jag säkert kommer att uppfostra mina barn olika på grund av vad deras kön ger dem för rättigheter..?

Jag känner mig helt stum!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.