LUCIA MEN INTE FÖR ALLA…

Hej på er! Hoppas att ni haft en mysig start på dagen med lite härligt Luciafirande… Här blev det frukost med brasa, guldglittriga strumpbyxor, små röda tomtetights, Adolf Fredriks fantastiska julkonsert i bakgrunden och som slutkläm var det dags för Lovisa att öppna julkalendern och finna en liten Lucia att sätta på vårt julbord/vinterland. Stämningsfullt, mysigt men samtidigt sådär morgonrörigt som det är när man har skolbarn (gympapåsar skall packas och mellis stoppas i ryggor).

Idag har Vilhelm lite Luciafirande på förskolan och efter det var vår plan att ta med mormor och morfar på Luciakonsert i Storkyrkan. Jag sjöng själv i kyrkans kör när jag var liten och det fanns inget så stämningsfullt som att ta på sig finkappan (i mitt fall en ljuvlig lodenrock) och de fint stickade vantarna och få se den vackra kyrkan och uppleva en stund av högtidligt firande.

Tyvärr kunde vi inte genomföra våra planer då Vilhelm inte är välkommen. Barn under sex år är helt enkelt inte välkomna till kyrkans Luciafirande utan bjuds istället på gratiskonsert dagen därpå. Det är inget fel med ett Luciafirande anpassat för barn med barnkör och gratis inträde, ett fantastiskt fint initiativ om det samtidigt hade varit möjligt att få köpa en biljett till dagens konsert och gå på den.

Man utgår helt enkelt från att barn inte kan uppföra sig alternativt att deras föräldrar inte har vett nog att gå undan med ett barn som eventuellt skulle bli trött och gnälligt. Vilka fler grupper är ok att idiotförklara? Skall de homosexuella få gå på bögarnas Lucia och de funktionshindrade på sitt lilla firande? När är det ok att exkludera någon bara på grunderna att de tillhör en grupp?! Jag blev verkligen chockad att just Svenska kyrkan väljer att exkludera barnen. Att de bjuder familjerna på gratiskonsert dagen efter Lucia känns plötsligt bara väldigt trist och är definitivt inget jag vill närvara vid då de inte är välkomna idag trots att jag är mer än villig att betala för min familj.

Så nu har jag fått gnälla klart vilket inte händer sådär vansinnigt ofta men det här kändes verkligen inte ok.

Kram på er och hoppas er Lucia blir både stämningsfull och mysig!

1 reaktion på ”LUCIA MEN INTE FÖR ALLA…”

  1. Vad trist :/ På vårt dagis tog dem bort luciatåget helt och hållet, dem får inte ens vara utklädda, för att ingen ska känna sig utanför, och tåget för att någon kan tycka att det känns jobbigt. Tråkigt kan jag tycka! Kram Mimmie

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.