Saffransdoftande fiskgryta

Hej måndag!

Först och främst vill jag tacka för alla fina tips som ni kom med, här och på Insta, gällande klådan. Ni är bäst! Tror dock att jag måste be läkaren på MVC att skicka en remiss till en hudklinik för det hela eskalerar timme för timme. I natt kunde jag inte sova med täcket över mig och jag sover extremt lätt och vaknar till av små ryck och helt galna attacker av klåda… Det känns som om det bränner till inifrån och klådan är vidrig. Jag smörjer och tar tabletter men inget hjälper.

Well nog om det! Nu är det dags att dela med mig av en riktig favorit här hemma. En som faktiskt, kors i taket, går hem hos alla våra barn. Som vuxen kan man sprinkla över lite chiliflakes för extra hetta men till barnen är det här ett perfekt recept. Dessutom är det ju extra mysigt att äta allt med saffran just nu. Den ljuva doften av advent och jul som sprider sig i hela huset när man lagar mat med denna underbara krydda är magisk. Saffran i maten sprider samma julkänsla som Bing Crosby och hyacinter… Love it!

Krämig saffransdoftande fisksoppa

600 g blandad fisk, tex torsk och lax

500 g färska räkor, med skal

2 klyftor vitlök, hackade

1 litet fänkålsstånd, i skivor

1 liten purjolök, i skivor

1 morot, i tunna slantar

0,5 g saffran

2 msk tomatpuré

3 välmogna tomater, i tärningar

3 dl vitt vin

3 dl vispgrädde

0,8 l fisk- och skaldjursbuljong

1 tsk torkad timjan

nymalen svartpeppar och ev salt

neutral rapsolja, att steka i

1 näve persilja, hackad

 1. I en tjockbottnad kastrull, stek purjo, fänkål, vitlök och morot tills mjukt, men utan att det tar färg. Höj värmen och tillsätt tomat samt tomatpuré och låt fräsa med i någon minut. Häll på saffran, vitt vin, fiskbuljong, grädde och timjan. Koka ihop i 7-8 minuter.
 2. Skär undertiden fisken i munsstora bitar. När soppan kokat klart, smaka av med salt och peppar. Dra grytan av plattan och lägg fisken i soppan. Lägg på locket och låt dra i 10 minuter så fisken tillagas.
 3. Skala räkorna och toppa soppan precis innan servering, strössla persiljan över och servera genast med aioli och ett gott bröd.

Hoppas ni testar och hittar en ny favorit i den här underbara soppan/grytan.

Ha en mysig måndag!

2 reaktioner på ”Saffransdoftande fiskgryta”

  1. Ok, so I just used Google Translate but hopefully you’ll be able to cook it 😉
   Creamy saffron-dusting fish soup

   600 g mixed fish, such as cod and salmon

   500 g fresh shrimp, with shells

   2 slices of garlic, chopped

   1 small fennel stand, in slices

   1 small leek, in slices

   1 carrot, in thin slanting

   0.5 g saffron

   2 tablespoons tomato paste

   3 well-ground tomatoes, in dice

   3 dl white wine

   3 dl whipped cream

   0.8 l seafood broth

   1 teaspoon dried thyme

   freshly ground black pepper and possibly salty

   neutral rapeseed oil to fry

   1 fist parsley, chopped

   In a thick-baked saucepan, fry puro, fennel, garlic and carrot until soft, but without taking color. Raise the heat and add tomato and tomato paste and simmer for a minute. Pour saffron, white wine, fish broth, cream and thyme. Boil for 7-8 minutes.
   Cut the fish in mouth-sized pieces. When the soup is cooked ready, taste with salt and pepper. Pull the pot of the plate and put the fish in the soup. Put on the lid and allow to dry for 10 minutes to cook the fish.
   Peel the prawns and peel the soup just before serving, sprinkle the parsley and serve immediately with aioli and a good bread.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.