Hysterika

 Jo för här har varit ett lätt kaos den senaste veckorna. Alla har vi det ju lite extra stressigt innan jul och fullt upp med jobb, barn, klappar mm och det är man ju liksom beredd på men vad som kom som lite av en chock var en galet eskalerande klåda. Ni vet hur jag tidigare berättade att jag fått något som heter PUPPP. Inte särskilt vanligt och för både bebisen och mig helt ofarligt men oh my vilken klåda!!!

Jag har inte kunnat sova på nätterna, vaknar av att hela kroppen rycker och det känns som om jag skall brinna upp. Förra helgen var jag beredd att åka in akut till förlossningen, inte för att de kan göra något men jag var desperat. De som känner mig vet hur frusen jag är och hur jag alltid har tre lager kläder oavsett årstid men nu stod jag i vårt badrumsfönster i minus 7 grader iförd enbart underkläderna och grät. Varenda mm av min rygg, mage, nacke, vader, baksidan av låren är fyllda av små kliande prickar. Det kliar mer än man någonsin kan föreställa sig, det är galet!

Men jag måste säga att jag har världens bästa team runtomkring mig både vad gäller familjen men också läkare och barnmorskor på BB Stockholm och Kungsholmens Hudklinik. Som om min underbara barnmorska hade sett mig där i fönstret ringde hon till mig på söndagen och berättade att hon jobbade på förlossningen och hade pratat med en läkare och visat bilder av min sönderkliade kropp. Jag fick en ny typ av antihistaminer utskrivet och framförallt en början på en förlossningsplan.

Mina tidigare förlossningar har varit helt naturliga och jag har älskat det men den här gången får det bli lite annorlunda. Eftersom enda botemedlet på den här vidriga åkomman är en förlossning så kommer man nu att sätta igång mig så snart som möjligt efter v 37+0. Det var inte vad jag önskade men just nu känner jag mig otroligt tacksam över alla dessa människor som förstår, agerar och framförallt visar medkänsla i denna sjuka situation.

Överläkaren på hudkliniken fixade nya salvor och rekommenderade en kortisonkur i tablettform men inte utan att min gynekologs godkännande såklart (har valt att avvakta men jag vet att den finns där om jag får panik). Hela tiden ett team av människor runtomkring mig som gör vad de kan. Är så oändligt tacksam och lycklig över att leva här i Sverige för oavsett vad man säger och hur pressad vårdsituationen är så fungerar den när man behöver den som mest.

En gång vid en föreläsning om smärta sa vår mycket kompetenta föreläsare att det finns något som är värre än smärta och det är klåda. Jag kunde inte riktigt förstå det då men nu gör jag det verkligen. Man blir helt hysterisk och nerverna går fullkomligt bananer. Jag klipper ner mina naglar så att det inte finns något kvar men kan inte låta bli att riva och klösa ändå och då tar jag hjälp av vad jag hittar för stunden, en hårborste, handduk, gaffel… Det går inte att låta bli!

Det här var kanske inte världens mysigaste inlägg såhär innan jul men kände att jag ville förklara varför jag varit lite frånvarande här. All min energi går åt till att hålla huvudet ovanför vattenytan… Att ta hand om våra fina barn, butiken och så gott det går fixa inför jul.

Tack för att ni är världens bästa och alltid peppar!

Kram

9 reaktioner på ”Hysterika”

 1. Lider så med dig! Jag hade den turen att krämerna och antihistaminerna bet ganska bra på mig. När jag såg ut så som du gör just nu smörjde jag in nästan hela mig med dermovat (mycket stark kortisonkräm) det lugnade ner hela klådan och jag fick äntligen sova. Lugnade ner hela huden och jag slapp känna att det kröp innanför Skinnet på mig. Hoppas hoppas hoppas verkligen att du får någonting som hjälper dig eller att du får bli igångsatt snart, klådan är absolut det värsta och hemskaste jag någonsin varit med om och man känner sig så ensam. Kämpa kämpa kämpa och snart är det hela över även fast det känns så långt borta, lider så med dig då jag vet exakt vad du går igenom. Styrkekramar

  1. Tack gulliga du! Ja, det är verkligen det konstigaste jag varit med om… Från att ha haft en tålig och normal hud i hela mitt liv till det här… Så skör!Jag hoppas att det vänder en smula snart, de nya antihistaminerna gör i alla fall att jag sover lite bättre. Det svåra är att inte skada mig genom att klia mig sönder och samman… Jag kan verkligen inte låta bli. Tack i alla fall för så stöttande svar!
   Kram

  2. Styrkekramar till dig fina Hanna!
   Jag fick nässelutslag av ett amningste när L var tre veckor. Såg ut som dig och känner igen mig i din beskrivning. Alltså klåda är verkligen djävulens påfund! Jag höll på att bli galen. Hoppas du är framme i v 35 snart! Kraaaam!!!

 2. Jessica åmberg

  Men å så hemskt?. Aldrig hört talas om men så tacksam att inte jag har haft detta. Lider med dig fastän jag inte känner dig❤️

 3. Hej Hanna.
  Jag vet oxå hur det är med klåda. Jag gap dock inte fått samma hjälp som du . Jag har fått lista ut saker själv. Jag kan säga att jag har fått andra korten rejält. Ingen gluten, ingen mjölk och INGEN CHOKLAD är det som hjälper mig med klådan. Men över jul så fuskar man..
  Jag går oxå så allergi tabletter och det gör att klådan slutar. Tills jag äter något av det över igen. Jag tycker du ska fundera över vad du äter, som kanske påverkar dig mer än du tror. Jag har alltid haft akne med i övrigt en stark hy. MEN för 1,5 år sen blev aknen värre och jag fick allergi utslag i ansiktet som flyttade runt.
  Och i somras fick jag svar på att min hy har skriv-hud.. det som påverkar min hy är en allergi och troligtvis i från maten..
  Jag vaknade ofta av att hyn brändes och kliade och mdd stickningar. Och jag kom på att jag druckit mjölk. Efter jag slutat med det, så har min hy lugnat sig..

  Jag har oxå varit med om stor stress. Som påverkat min kropp. Skilt mig, pluggade, bytt jobb 3 gånger på 2 år. Nytt förhållande, ta hand om mina barn, väldigt ansträngande ekonomi som oxå påverkar, och dålig eller inte existerande matintag på en hel dag då jag kände jag ej hinner äta. Allt detta påverkar ju. Och jag tycker jag känner igen tecken i din text på detta. Stress!!!!!!!
  Det påverkar så mkt om man utsetts för det länge. Vilket vi blir dagens samhälle..
  hoppas nu dock att du blir bättre snart.
  Kram pa dig iaf.
  Mvh Lilly ifrån (Lillys måleri på Instagram)

 4. Jag lider med dig, jag fick något liknande under graviditeten med min andra son, men dock inte alls så mycket som du verkat få… men vet känslan av att vilja klia sönder sig själv. Du har säkert redan provat men för mig hjälpte Kimovi Cream med salt i. Blev tipsad av en kvinna på apoteket och den funkade faktiskt. Jag fick smörja rikligt och sedan sved det och brann så att man ville dö i ca 10-20 minuter, men den smärtan var inget jämfört med den ständiga klådan tycker jag. Efter att ha gjort detta ca 4-5 gånger så blev jag mycket bättre och sedan på med mjukgörande typ decibel eller liknande så att man inte blir uttorkad. Vet inte om det skulle funka för dig, men värt att tipsa i alla fall! Tack för en fin, inspirerande och inkluderande blogg!

 5. Åååh nej stackars dig Vännen!!??❤❤❤ Har ingen erfarenhet av PUPPP men känner igen det du beskriver ändå. Jag får nämligen nässelutslag med jämna mellanrum, av olika orsaker, ibland vet jag inte ens varför jag får dem.. Och de agerar exakt så, kliar så ini helv… Bränner och är olidligt. Det är såå skönt att klia men då blir det förstås mycket värre. Och jag sväller upp ännu mer. Har flera ggr varit in på akuten när även halsen svällde igen..? Men såå härligt att du har professionella människor runt dig!!?❤ Kram och all lycka och kärlek till dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.