Bebisrutiner

Hej på er!

Vet ni, nu har vi snart haft vår lilla Lilian hos oss i fyra månader ? Alltså denna enorma lycka! De där första månaderna av kaos, pumpning, bröstinfektion, magknip och stress känns som bortblåsta. Tänk vad snabbt allt kan ändras.

Ni var så många här inne som stöttade mig, delade med er av era erfarenheter och det i kombination med fantastiskt fint stöd från BVC gjorde att jag till slut gav upp tanken på att amma, insåg att vi kunde komma varandra nära på ett annat sätt och på så vis hittade ett helt nytt lugn i vår vardag.

Så hur skiljer sig livet åt med en bebis som får ersättning mot de tidigare som ammat (lääänge dessutom). Egentligen inte så mycket. Som BVC sa så tillämpar man fri ersättning precis som fri amning så Lilian äter när hon vill och då myser vi. Är vi hemma brukar jag se till att vi får mycket hud mot hud och ordentligt med lugn och ro. Är vi däremot ute och rullar vagn/fikar/hänger i parken med syskonen så får det bli lite spontana lösningar där och då. Skillnaden mot när jag ammade är väl att jag då brukade ha en sjal kring mig och bebisen för att skyla mig en smula. Eftersom det inte är nödvändigt med flaskmatning får vi en fin ögonkontakt också under dessa stunder.

 

En annan sak som skiljer sig lite är väl att hon inte småsnuttar på samma vis som de som ammat. När man flaskmatar så handlar det ju mest om mat och inte så mycket om tröst och trygghet. Jag kan planera på ett annat sätt då jag vet att hon är mätt och nöjd om hon precis fått en flaska och jag vet att hon kommer vara det i ytterligare ca tre timmar. Behövs tröst så brukar jag ha henne i sele för att komma nära och skapa lugn vilket har fungerat fantastiskt bra!

Så hur går det med sömnen? Den skiljer sig helt från mina tidigare bebisars sömnrutiner vilket är både positivt och negativt. De andra barnen har haft betydligt stökigare nätter, det har tagit längre tid att få rutiner och eftersom jag samsovit och ammat har de snuttat mycket vilket gjort att jag sovit väldigt lätt. Lilian däremot får sin kvällsflaska i vår säng med sin snuttis och filt runt 19 och sedan sover hon för natten (hur lyxigt?!). Hon vaknar och äter runt midnatt och sedan sover hon tills det enligt henne är morgon, runt 05:30. Efter det gosar vi lite hon, M och jag tills syskonen trillar in ett efter ett och myser med henne. När alla försvunnit till skola och jobb och det bara är Vilhelm, Lilian och jag kvar brukar hon ta sig en power nap.

Hon är inte så mycket för sovstunder under dagen, där sov de andra barnen längre och på fastare tider. Lilian kan sova längre stunder i vagnen om jag är ute och går men hemma sover hon nog max en kvart i taget på dagen… resultat på det? En enorm strykhög ??? Jag hinner verkligen inte med mycket mer än att hänga med henne men det är det värt, vi har det så galet mysigt!

Det var en liten lägesrapport. Ha en riktigt härlig söndag nu!

Kram

2 reaktioner på ”Bebisrutiner”

  1. Jag har en liten snart två månaders kille hemma och det är så skönt att läsa om andra som är i samma situation. Både för stöd och tips. Tack! PS. Lilian är bara för söt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.