Bunkra – Egoist?

Godmorgon! Hoppas att ni sovit gott trots allt som händer i världen och alla rapporter om kris och katastrof. Det är såklart skönt att läsa mycket och på så vis få en känsla av kontroll men samtidigt kan det vara bra att koppla bort och lyssna på en ljudbok, plantera något, baka eller hjälpa barnen med läxorna. För mig fungerar fysiskt arbete, get dirty och distraheras.

Jag funderade en hel del igår efter att ha spenderat min tid på olika sociala medier och i nyhetsflöden. Nu är inte en tid för pekpinnar och shaming av något slag. Vi reagerar alla olika på vad som händer i värden och om nu några bunkrat toapapper och konserver så är inte det hela världen, förrådet kommer fyllas på i våra matbutiker. Om någon köpt på sig handsprit? Inte konstigt alls så vida man inte köpt upp lagret i syfte att sälja vidare för egen ekonomisk vinning, FHM uppmanar oss konstant att tvätta och sprita händerna.

Nu gäller det att tänka positivt och vara generös. Om du likt mig är en riskgrupp bör du bunkra och röra dig så lite ute bland folk som möjligt. Kan du inte handla online så be någon om hjälp med dina inköp, det finns mängder av människor där ute som vill hjälpa till.

Är du ung och i botten frisk? Toppen men handla gärna online ändå då du trots allt bör undvika folksamlingar där du eventuellt kan bli smittad eller omedvetet föra en ännu inte upptäckt smitta vidare.

Det finns inget negativt med att köpa på sig ett lager mat, det är bara bra för alla inblandade om vi rör oss ute så lite som möjligt.

Ett annat väldigt kritiserat beteende är bunkring av mediciner. Är du kroniskt sjuk? Se till att du har medicin hemma för en tid framöver, detta gäller både nu och i vanliga tider. Se även till att du har Alvedon till samtliga familjemedlemmar i hemmet. Jag menar självklart inte att man skall länsa hyllorna men att det skall finnas medicin hemma. Vad händer annars om du eller dina familjemedlemmar blir sjuka? Jo, du kommer att behöva uppsöka mataffärer och apotek där du riskerar att smitta andra. I Italien fick man införa en-kund-i-taget-service på apoteken på grund av detta. Då kan ni ju dessutom bara ana hur det såg ut utanför med hostande människor i kön som blandas med en äldre och sjuk population som är i behov av sin dagliga medicin.

Innan vi dömer och ropar egoist bör vi tänka till och acceptera att vi alla gör olika och att andras tanke väldigt sällan är att skada eller göra illa. Känner du däremot på dig att du hamstrat handsprit som räcker till kommunens alla skolor/vårdinrättningar kan du självklart, lugnt och tryggt, lämna in dem där de behövs. Jag kommer nämligen med världens bästa tips snart! Stor kram på er och ha en underbar tisdag!

20 reaktioner på ”Bunkra – Egoist?”

 1. Problemet blir att folk som inte bedöms vara riskgrupper hamstrar så att just riskgrupperna (eller barn) riskerar att drabbas. Många äldre kan inte handla online eller är så ensamma att de inte har ngn som kan handla åt dem; och att då begära att de ska åka runt till flera butiker är inte mänskligt. Att det tar slut på blöjor och bröstmjölksersättning är inte heller okej. Självklart ska man göra allt för att minska smittspridning, men det gäller att tänka en extra gång för alla.

  1. Men det är precis det som är min poäng, även friska bör ha ett lager då mataffärerna ändå inte kommer få slut på varor på lång sikt. Så lite rörelse ute bland folk som möjligt är uppmaningen just nu, riskgrupp eller ej. Det må gapa tomt i vissa hyllor på Ica Maxi några timmar men de fylls på. Precis som jag skrev så kan inte alla handla online (inte alltid det levereras till alla adresser mm) men det finns mängder av fina människor (organisationer, grannar,FB-grupper) som hjälper till. Blöjor och ersättning fylls också på och det är sällan något man behöver på sekunden utan där har man nog alltid lite hemma. Mitt absoluta mål med den här posten är att vi skall visa förståelse för att alla tänker och reagerar olika i kris men att ingen skall behöva höra att den gör fel ❤️ Mat (toapapper ?), el och vatten kommer inte att vara problemet här utan smittspridningen. Kram ?

 2. Jeg er enig. Man bliver nødt til at være lidt mere opmærksom på egen adfærd. Der er intet der tyder på at der bliver problemer med at få mad. Og det er så fin en pointe vedkommende som har skrevet en tidligere kommentar; fint at du kan handle mere ind og skabe et lager – men de svagere borgere 1) kan enten ikke købe hvad de har brug for 2) gå til flere butikker for at handle og dermed udsætte sig selv for større risiko. Og så husk at spise fra dit lager og ikke købe nyt mad – også selvom du tænker det bliver gammelt. Ellers bidrager du ikke alene til at presse de svage i samfundet men også øge madspild.
  Dette er ikke en kritik – for jeg forstår behovet for at beskytte egen familie. Men i vores i er efter at passe på vores nærmeste skaber vi unødige problemer for andre lige nu.

  1. Här jobbas det med matsvinn varje dag så det är inget att oroa sig för ? Jag förstår att alla inte har samma ekonomiska förutsättningar men de flesta kan göra sina inköp vid färre tillfällen än vad de gör nu ❤️ Jag är ju en av de som bör hålla sig inne och om jag handlar färre gånger är det toppen! Ha en härlig dag trots omständigheterna ❤️

 3. Men det är otroligt enkelt att säga att man bör/får bunkra på sig mat och läkemedel när man hör till den gruppen människor som faktiskt har råd att göra det? Hur mycket vi än vill att folk ska fylla på hemma så vi slutar gå till butikerna helt är det omöjligt då alla faktiskt inte har råd med att göra det. Vissa kan inte köpa mer än en normal ranson, så det blir lite egoistiskt att lägga upp ett koncept om hur bunkrande är bra bara för att man har råd med det…?

  1. Hmm, egoistiskt vet jag inte om jag håller med om men du har absolut en poäng om att alla har olika ekonomiska förutsättningar ❤️

 4. Jag tänker lite så här. E de verkligen så att man har hamstrar toapapper!? Ja tänker mer att man e uppmanad att ha ”en extra hemma” å de e väl precis va som har hänt. Alla som handlar tar en extra. Räcker ju att 500personer tänker så i en affär så blir de tomt i hyllorna. Vi är 10 personer i vår familj + att vi handlat år mina svärföräldrarna så jag tycker inte vi överdrivit när vi handlar men har ändå sett att många kollar när man packar vagnen full. Konstigt nog har man ju gjort de i alla tider, storhandlat så att man slipper ut mer än typ mjölk och frukt. Men nu när man storhandlar e ut e man en egoist. ?‍♀️

  1. Det är precis dessa pekpinnar vi måste sluta med och istället acceptera att alla agerar olika i tid av ovisshet och oro ❤️ Den som kan bör se till att gå till butiken så sällan som möjligt. Hjälper man till med inköpen för andra hushåll bör man också se till att göra inköpen så sällan som möjligt så att de som måste ge sig ut oftare inte blir smittade ❤️

 5. Hej! Håller med till viss del men blir även lite provocerad av ditt inlägg då jag själv jobbar i butik. Vi går på knäna just nu pga att vi inte hinner fylla på i samma takt som varorna tar slut, så det är inte så enkelt som du får det att låta. Vi får hela dagarna höra hur dåligt det är att vi inte har påfyllt och får stå och be om ursäkt till våra kunder för detta, pga att många bunkrar. Det medför också att vi får hem mer varor på samma gång vilket också skapar logistikproblem både för oss i butiken då vi har begränsade lagerutrymmen men även för våra centrallager. Mycket varor fastnar dessutom ute på sjön just nu, vilket skapar stora förseningar. Finns många fler anledningar till varför det inte ”bara är att fylla på för butikerna” just nu. Men kanske värt att tänka ett varv till innan man bunkrar, gäller både toalettpapper, konserver, ris, pasta, handtvål, tvättmedel, handsprit, jäst och mjöl. Med vänlig hälsning, Malin

  1. Åh, jag förstår att ni har det tufft på jobbet just nu, inte lätt när allas konsumtionsmönster förändras och varor fastnar. Ni skall självklart inte behöva ta hårda ord från era kunder då ni gör så gott ni kan. Jag tror nog att det är det som är själva grunden i min tanke kring blogginlägget, att vi inte skall hata och döma utan acceptera att detta är en övergående period. Vi befinner oss i kris och handlar därför inte så rationellt som vi brukar. Det allra viktigaste är dock att inte röra oss ute om vi inte behöver samt sköta vår handhygien. Mat kommer att finnas på era hyllor för friska människor att handla, man kanske får tänka om kring sina middagsplaner och byta blöjmärke under en period men vi kommer att överleva detta. Jag hoppas verkligen att du får en bra dag på jobbet och möts av den värme och respekt du förtjänar som kämpar på i dessa tider!

 6. AnnBritt lundh

  Det är en helt ny situation för alla i vår värld nu. Att hjälpas åt är det viktigaste vi kan göra. Lyssna på FHM och använda sunt förnuft, och vara rädd om de i riskgrupperna.
  Hoppas på bättring för dottern och att ni får vara friska??

 7. Hej!

  Jag har alltid tyckt så mycket om dig, men just här tycker jag att du resonerar fel. Att bunkra, vare sig du handlar på nätet eller ej, kommer leda till att många lager töms. Många varor är restade tills mitten av april. När du försvarade dina 20+ kilo mjöl (som är helt slut i många butiker) sa du att det finns i lager på nätet, hur länge kommer det räcka tror du om alla gör som du och beställer 10 paket?

  Om människor handlar eller beställer (på nätet om man är i riskgrupp, det du säger om smittspridning är givetvis rätt och rimligt) vad de tror sig behöva fram tills nästa handlingstillfälle, eller för de två veckor av rekommenderad karantän förutsatt att de redan är sjuka, så kan det räcka till alla. Det gör det inte nu. Snälla kom inte och säg att bunkar inte köper mer för att de är rädda att själva bli utan.

  Att skylla på ”att alla reagerar olika på kris” är ren egoism. Folk har stulit och värre saker i kris (= egoism, för sig själva eller för ”överlevnad” för sina nära) vad exakt gör det här beteendet mer okej?

  Och i denna ”kris”, är det inte oerhört bortskämt och priviligerat att reagera så här? Vi är inte i krig, om vi var det vill jag inte ens tänka på hur samhället skulle se ut om många agerade som nu. I tider som dessa är ologiskt beteende absolut en anledning, men ALDRIG en ursäkt.

  Jag som student i riskgrupp och många många äldre kan inte handla mer än för det aktuella behovet. Visst att familj kan hjälpa mig, men alla har det inte så. Få personer öppnar upp sitt överfyllda skafferi för totala främlingar.

  Du har rätt i att all mat inte kommer ta slut, ingen kommer svälta. Men vad ger vissa rätten till oförändrad livskvalité i dessa tider av karantän, medans andra måste ta sig ut (äldre tex), ränna land och rike runt, för att sedan få nöja sig med de alternativ som finns kvar?

  I övrigt hoppas jag att ni håller er friska och tar hand om er!

 8. Vill också tillägga att ”att hjälpa varandra” inte är att klappa på varandras priviligierade axlar och vara ”förlåtande”. Köper man 15 handsprit för att man är rädd dör sin egen skull, går de utan runt och sprider smitta eller blir sjuka.

  Vi hjälper varandra genom att dela med oss antingen av det vi har, eller genom att ge alla (riskgrupp eller ej) samma förutsättningar att leva igenom denna tid på lika villkor.

 9. Fantastiska människa <3
  Jag skrev ett inlägg om det här i helgen då jag reagerar på detta.
  Jag bor i kalmar och här är INTE smittspridningen i samhället än.
  I Stockholm är det verkligen krisläge och det har jag full respekt för, kliksom jag har full respekt för människor.
  Du är verkligen riskgrupp 1, jag tillhör riskgrupp med tanke på min bakgrund med två omgångar cancer och stamcellstransplantation, så jag är ju i "mer känslig" kan man säga.
  Men det var inte det utan det jag hör är att personer som är fullt friska handlar på sig av diverse läkemedel "om utifall att" och det tycker jag på rikgit är läskigt. För just det läkemedlet kan faktiskt var ett sådant som någon behöver på daglig basis för att klara smärta eller så. Min mamma behöver värktabletter varje dag så därför blir jag bekymrad när jag hör unga människor som inte har några bakomliggande sjukdomar, som "måste ha det hemma". Det känns inte ok, för då kan man sätta någon annans hälsa i fara. DET är enligt mig egoistiskt och jag tycker precis som du att vi ska öppna våra hjärtan och hjälpas åt. En normalfrisk klarar av lite huvudvärk eller feber under 38,5 utan tabletter, det är inte farligt. Men för en som de tabletterna är livsavgörande för, då kan det bli en fara.
  Jag ömmar för människor i utsatta situationer och då reagerar jag väldigt kraftigt när jag vet att det är många som "säkerställer" för sin egen del utan att tänka på de som verkligen behöver det.
  Det tycker jag är viktigt att skilja på. Jag skulle inte kunna ha samvete att ha saker hemma hos mig som skulle kunna vara livsavgörande för dig. Det är kärnan för mig, att känna den medmänskligheten.
  Av hela mitt hjärta hoppas jag att detta kan mattas av snart, men helt ärligt kommer det nog att pågå ett tag till. Man spekulerar kring ungefär ett halvår. Men det kommer mattas av.
  Tills dess får vi alla försöka göra det vi kan och vara så ödmjuka mot varandra som vi kan, sprida så mycket värme och kärlek som vi kan. För det funkar ju inte om hela samhällsstrukturen bara rasar ihop, då kollapsar hela systemet.

  Jag hoppas innerligen att dottern mår bättre snart och att ni får lite mer ro i allt detta.
  Jag följer dig och känner så oerhört start i mitt hjärta för dig och er situation.

  Varma kramar Anna

 10. Jag låter denna artikeln tala för varför ditt resonemang är bristfälligt.

  Att köpa medicin till friska barn, så sjuka inte har. Att tänka bara på sig själv. Så länge jag klarar mig så… Att ta ut receptbelagda medicin för ett år, så andra som behöver nu blir utan. Nej det är inte okey.

  Är du i en riskgrupp. Få någon annan att handla åt dig, när du behöver medicinen åt dig eller dina barn. Eller beställ hem. Så hjälpa vi åt i denna situationen. Inte uppmana till att alla ska tänka på sig själva. Inte göra onödiga köp i förväg, så att andra som inte har något och behöver blir utan.

  https://www.google.com/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/receptbelagd-medicin-till-sonen-slut-pa-alla-apotek

  1. Hanna Östberg

   Lisa, jag vill inte att mina kanaler skall vara en plats där vi kallar ett sunt beteende för egoistiskt. När vi följer FHM:s rekommendationer så är det genomtänkt och klokt. Att ha alvedon hemma för sin familj eller 2-3 månaders förbrukning av sin dagliga medicin är inte egoistiskt. Det här har gått alldeles för långt. Som jag skriver ovan så skall man inte bunkra medicin för ett år framöver men man skall som alltid se till att ha ett litet lager hemma, det gäller nu precis som i vanliga tider. Försök att inte haka på en hysteri, det mår ingen bra av. Tänk bara lugnt och klokt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.