Hur man bygger en skärmvägg – enkel DIY

Hej på er! Hoppas att ni har det ok där hemma i stugorna. Jag antar att vi inte är ensamma om karantän utan att många befinner sig hemma just nu, med eller utan barn. Här är vi hemma med barn vilket såklart kan vara lite påfrestande ibland när man behöver arbeta, men i det stora hela är det fantastiskt. Just idag njuter vi alldeles extra av att vara tillsammans då vår fina Lovisa fyller 11 år idag. 11 år, så stort ändå… Självklart blev det sång, presenter och teckningar från oss föräldrar och alla syskon imorse. Så mysigt att sitta där i hennes säng och bara känna närheten och det starka band vi har i familjen. Är det något jag vill ta med mig från den här otroligt prövande perioden så är det den innerliga kärleken och närheten. Den är stor och väldigt vacker.

Men nu till det lilla födelsedagsprojektet, Lovisas skärmvägg. Alltså hur fin blev den inte?! Jag kan liksom inte hålla tillbaka och vara lite lagom svensk och säga att jag är nöjd… Jag är typ gråtfärdig av lycka, den blev såå fin och passade alldeles fantastiskt bra i hennes cirkusrum. Vilken cirkus vill inte ha en karusell liksom?!

Så ok, vi fick hem de här underbara väggdekorationerna och blev helt betagna. Däremot har vi ju paneler överallt vilket gjorde dem väldigt svårplacerade. Men eftersom jag tyckte de var så otroligt vackra kunde jag inte sluta tänka på dem och efter lite klurande hade jag kommit upp med en plan. Lovisa skulle få en skärmvägg i form av en karusell för att täcka den alltid lika kaosartade hyllan. Barns hyllor ser ju inte direkt ut som alla instagramvänligt platsbyggda varianter som flödena svämmar över av. Tur är väl det, barn skall leva! Men ok, tanken var sådd och jag skissade en kortis och sprang upp till Micke och förklarade vad vi skulle hitta på. Älskar att han alltid är lika pepp på jag och väldigt sällan drar i handbromsen.

Så här kommer en kort beskrivning hur ni kan skapa er egna skärmvägg oavsett om det är en karusell eller en lite lugnare variant till er själv. Jag har redan börjat planera min nästa skärmvägg.

Vi började med att mäta upp den totala bredden som vi ville att skärmen skulle ha och delade det på tre. Skall man, likt oss, använda sig av väggdekor bör man ju ha måtten på den i åtanke när man tar fram måttet. Jag hade tur då platsens mått stämde väl överens med måttet på dekoren. Initialt tänkte Mikael jobba med MDF men det fanns inte i något bra mått så det blev limfog av gran istället. För att få till fina halvcirklar använde han sig av en hemmafixad passare men det går ju finfint med en riktig också 😉 Allt sågades till och kanter med mm slipades mjuka. Fötterna sågade Mikael med sticksåg vilket blev superfint. Nu funderar vi dock lite på om vi skall sätta hjul på dem då Lovisa gärna vill kunna flytta runt väggen.

För att kunna vika väggen som man vill, åt alla håll, använde vi oss av pinngångjärn vilket vi först inte tänkte på men verkligen kan rekommenderas, då finns det verkligen inga begränsningar för hur man kan använda väggen.

När allt var klart satte jag igång med målandet. Först blev det två lager schellack i olika riktningar, första strykningen vågrätt och nästa lodrätt och sedan två lager snickerifärg. Självklart har jag ingen färdig NCS då jag bröt den i affären efter en tapet men jag har ett recept om ni vill ha den. Den känns väldigt Nude om man kan uttrycka sig så, som Jotuns Soft Skin fast inte lika grå…

När allt var klart var det dags att fästa väggdekorationen vilket krävde en hel del, Mikael svettades ymnigt… Nej, skämt åsido men det var lite pilligt. För att skära våderna rakt mätte vi upp riktmärken högst upp och längst ner på dekorationen och skar jämsmed den längsta av skärmarna med en tapetkniv.

När man väl skall fästa väggdekoren gäller det att vara två, en som fäster nedtill och sakta drar av skyddsfilmen och en som sträcker ut och ser till att passningen blir rak hela vägen.

När passningen väl var klar kunde jag släppa och fotografera.

Så här ser ni de tre färdiga skärmarna helt klara för att hakas i varandra 🙂 Om hon blev glad? Oh yes!

Hoppas att ni också blev sugna på lite bygge nu. Är det något som hjälper mig att distrahera min lätt oroliga hjärna så är det att arbeta med händerna… Tror att det kommer hända mycket här hemma de närmsta veckorna. Stor kram och lycka till!

3 reaktioner på ”Hur man bygger en skärmvägg – enkel DIY”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.