Enklaste brödet

Just nu bakar vi med torrjäst och då är det bra om den fåt stå blandat med mjölet en liten stund innan man påbörjar bakandet.

Hej på er! Ni är så många som börjat titta in här och det känns ju verkligen otroligt kul. Jag gjorde nog lite tvärtemot de flesta andra och slutade blogga när jag fick Lilian. Många bloggar ju ganska mycket när de har små barn och det kan ju verkligen vara supermysigt att läsa om de där små skruttarna men för mig blev det helt enkelt lite mycket. Jag visste ju att Lilian var vår sista lilla pärla och då ville jag ägna så mycket tid åt henne som bara var möjligt under det där första 1-2 åren. Ni fick ju följa oss på Instagram så helt svältfödda på mitt bebismys blev ni nog inte ;-). Det känns i alla fall otroligt roligt att så många av er valde att börja läsa här igen, varmt välkomna tillbaka!

Nu blev det mycket babbel och tanken var ju att detta skulle handla om mitt superenkla bröd som ni önskat recept på. Med vår stora familj bakar jag nog sådär fyra bröd i veckan, de äts till frukost, mellis och kvällsfika. Hade ni inte koll på min mjölkonsumtion innan så fick ni säkert det efter mitt inlägg på pärlan i skafferiet som skapade en något orimlig hatstorm. Vi är helt enkelt en stor familj och lever inte direkt enligt LCHF 😉 (inget fel med det, alla kroppar gillar olika). Receptet går i alla fall att variera lite som man vill med olika mjölsorter, frön, nötter mm men jag ger er basen så får ni testa er fram lite som ni vill.

Jag använder mig alltid av en kökstermometer för att hålla koll på degvätskan.

Recept
50 g torrjäst
15 dl mjöl
5 dl vatten
1 dl mjölk
2 msk olivolja
1 msk honung
2 tsk salt

Börja med att blanda mjöl och torrjäst och låt det stå i 10 minuter. Undertiden kan ni passa på att blanda vatten, mjölk, olivolja, honung och salt och värma degvätskan till 37 grader. Blanda sedan vätskan och mjölet i matberedare ca 5 min eller för hand 10-15 min. Efter det lämnar ni degen att jäsa under bakduk i 1 1/2 timme. När den jäst klart stjälper ni bara upp den på en plåt och gräddar i 10 minuter på 260 grader och sänker sedan till 175-180 och gräddar ytterligare 30 minuter. Hur enkelt lät inte det där?! Vill man stjälper man först upp degen på en mjölad bänk täckt med härliga solros- eller sesamfrön 🙂

Visst ser det ganska smarrigt ut?!

Som en härlig liten bonus kom det ett urgulligt bud från Granit fyllt av fina påskägg att hänga i riset och några små mumsiga nougatägg. Njöt av dem och en härlig latte medan brödet svalnade på galler.

Nougatäggen var försvinnande goda, får helt klart bli en liten beställning av ett sånt här kit till grannarna som påskpresent.

Hoppas ni vågar testa brödet, skriv gärna en rad om hur ni tyckte att det smakade!

Kram och njut av den här våriga kvällen!

1 reaktion på ”Enklaste brödet”

  1. Bakade till påsk och vi som åt njöt. Både gott och lätt som sagt. Min ugn går bara till 250 grader men det fungerade fin, fint. Tack!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.