Hur man bygger en grind

Om man inte åker till fjällen över påsk kan man bygga en grind istället.

Vi har bott i huset i åtta år och aldrig haft någon grind. Det gör ju att man har lite svårt att slappna av när barnen är ute på tomten. Inte för att de springer ut medvetet, men scenariot där de följer efter bollen som rullar nerför backen räcker för att man ska börja rysa ordentligt. En grind är en bra grej. Vi har funderat länge på vilken grind vi skulle ha. En skjutgrind kanske? Ska den vara hög eller låg? Man kan också säga att själva utmaningen med att bygga en grind har gjort att vi har skjutit länge och väl med det här projektet. Men nu såhär efteråt visade det sig att det inte var jättesvårt. Lite komplicerat, men inte jättesvårt.

Hanna kom på att vi skulle ha en en grind som matchade vårt Marstrandsstaket. En Marstrandsgrind alltså. Förlagan till grinden finns vid Villa Mareld, på Marstrand, som är en av familjens självklara utflyktsmål varje sommar.

Jag brukar rita upp det jag ska bygga i SketchUp innan jag bygger. Jag är ganska noggrann när jag ritar och väljer dimensioner efter vad jag kan få tag på enkelt. Det bästa med att rita upp det man ska bygga, är att jag begår många av misstagen redan i ritningen där de är enkla att fixa 🙂
Det kan vara lite klurigt att komma igång med SketchUp, men det är verkligen värt det.

Det är en hel del jobb med en sån här grind, så försök att köpa det bästa virket du kan hitta. Jag hade gärna använt tätvuxen furu från någon gammal skog någonstans, men jag har inte hittat var jag kan få tag på det. Tips välkomnas!

 • Sparrar 70×70 mm för ramens vertikala delar
 • Reglar 45x70mm för ramens horisontella delar
 • Planhyvlat 21×33 mm för de karaktäristiska pinnarna
 • Planhylvat 21×95 mm för den fyllda ytan i mitten
 • Limträ stolpe 140×140 mm för stolparna.
 • Grindbeslag 90 cm från Överjärva byggnadsvård

Jag tog de största beslagen jag kunde hitta. Det sista man vill är att ha en grind som hänger ner sig. De här har dessutom helt rätt stil och har en riktigt bra känsla. Jag tror att jag läste någonstans att beslaget skulle nå 2/3 ut över grinden och där är jag nästan med 90 cm beslag på ett grindblad på 140 cm.

Hur bygger man då en grind? Jag började med att såga till alla delar. För varje grindblad behövde jag fyra horisontella ramdelar och två vertikala och en herrans massa pinnar. De fyra horisontella ramdelarna fräste jag ur 21 mm för att kunna passa in pinnarna (21×33) och brädorna för den stängda ytan i mitten (21×95). Jag använde en vanlig handöverfräs för detta, men stod och drömde om en bordsfräs nästan hela tiden. Den understa ramdelen skall bara fräsas i överkant medan de två i mitten fräses både under och över. Den översta ramdelen är den stora utmaningen. Den är ju böjd. Och dessutom är den inte en del av en cirkel, utan först lite rak och sen lite böjd. Jag vet inte hur många gånger jag har sökt på nätet om hur man böjer trä och hur komplicerat det är. Nu sågade jag bara ut den här från en byggregel (45×170). Det var verkligen överraskande hur mycket böjd bräda jag kunde få ut av en 170-regel. Jag ritade nästan formen på frihand, men böjen ritade jag genom att jag gjorde en enorm passare av en typ tre meters regel. Det blev en lagom radie. Jag gjorde ingen exakt vetenskap av det, men jag blev ganska nöjd med formen. Jag sågade ut den med en sticksåg, men stod återigen och drömde om bättre verktyg. Här hade en bandsåg passat betydligt bättre. Det är lätt att snittet blir skevt när man kör med sticksåg. Om man kör med ett kraftigt sågblad blir det lite lättare. Använd den färdiga biten för att rita den andra, så blir de lika. Den böjda ramdelen skall sedan fräsas i underkant. Jag var väldigt koncentrerad när jag skulle fräsa ur den, för jag var inte sugen på att såga till en ny bit om jag skulle göra fel. Jag var hyfsat osäker på hela den här delen med fräsandet och sågandet av den böjda ramdelen, men det gick betydligt smidigare än vad jag trodde. Och en byggregel är inte dyr. Gör man fel, så är det bara att göra om.

Alla horisontella ramdelar är frästa för att lösa infästningen av pinnarna.

Nästa utmaning var att såga ur för beslagen i de vertikala ramdelarna. Eftersom de är 70×70 och de möter stående 45×70, har vi 12,5 mm på varje sida. Det ser snyggt ut, men beslagen är gjorda för att ligga dikt an längs hela grindbladet. Därför behöver man såga ur en bit för dem. Här använde jag återigen sticksågen, men bytte till ett extra långt blad. Jag behövde mer än 70 mm sågdjup och det står på förpackningen hur djupt bladen kan såga. Jag köpte de största som fanns. Det här var också ett moment som gjorde mig lite nervös, men som gick otroligt mycket lättare än jag trodde. På bilden nedan ser man lite skavanker efter sågningen, men det slipar man lätt bort sen. Återigen hade en bandsåg gjort jobbet mycket bättre.

Jag använde en burk med träolja för att hitta en lagom cirkel för toppen av de vertikala ramdelarna. Det är ingen större fara om det inte blir perfekt vid sågningen då man kan slipa det till perfektion sedan 🙂

När alla kluriga delar var fixade, slipade jag dem fina med en multislip med grovt papper. Jag ville ha hyfsat mjuka former och det går snabbt att få till. Sedan kapade jag upp mina 21×95 samt 21×33 för de den nedre delen. Jag drog ut på sågandet av 21×33 till den övre delen för att jag ville lägga allt på plats innan jag började med det. Som av en händelse är den stängda delen i mitten exakt lika bred som 13 st 21×95, 1235 mm. Har man inget sågbord, är det svårt att få ett bra snitt för längssågning, så jag ritade istället så att jag slapp det. Eftersom trä inte är exakt, kan man vara aningen generös när man sågar till de horisontella ramdelarna, så att man kan justera bredden sen.

Alla bitar klara för montering (nästan).
En grind redo för montering.

Jag började med att montera mittsektionerna. Jag blev positivt överraskad över precisionen i mitt fräsande (jag är ingen storfräsare). Brädorna passade perfekt. Jag använde endast trälim för utomhusbruk för monteringen. Rikligt med lim på alla ytor. Det är ett ganska smidigt lim att jobba med då man har ganska gott om tid (minuter) för justeringar och det blir otroligt starkt. Man säger att limfogen ofta blir starkare än virket runt omkring. Vad vi gör här, är en skiva egentligen. Den kommer att se till att den här grinden inte kommer att hänga ner sig i konstruktionen. Därför behövs ingen tvärslå heller. Det är planen i alla fall.

Limning av den nedre sektionen med pinnar

Efter mittsektionerna hade torkat fortsatte jag med pinnarna i den nedre delen. Det är pilligt att få dem jämnt fördelade. Dels krävs det lite klurande för att räkna ut på vilket avstånd de ska sitta och dels krävs det tålamod och noggrannhet för att sedan få dem på plats. Jag brukar såga till en kloss som har den exakta bredden, så att man kan använda den kontrollera avståndet mellan pinnarna. Jag är lite försiktig av mig, så jag monterar gärna en gång först, innan jag limmar. Här var det faktiskt lite utmanande att få in alla pinnarna i urfräsningen på samma gång. Som synes har jag inte några långa tvingar, utan använde mig av spännband. Spänn dem lagom hårt så undviker man märken i träet. Jag använde de vertikala ramdelarna som stöd. I det här momentet lade jag också vikter på alla fyra hörn på grindbladet, så att den inte skulle torka skevt.

För de övre pinnarna, sågade jag dem en och en med ett par centimeters marginal. Sedan placerade jag ut dem och lade på den översta ramdelen och ritade på alla pinnarna där de låg. På så vis fick jag både rätt längd och rätt vinkel. Sen upprepade jag proceduren med utplacering och sedan limning. Något mer pill än på den nedre sektionen, då de snedsågade pinnarna gärna ville glida iväg när jag spände banden. Men spände jag lagom hårt och tog det lite lugnt, gick det ändå bra. Jag var ännu mer noggrann här och jag tycker att de övre sektionerna blev rakare och bättre än de nedre. Ett knep som jag kom på när jag limmade de övre sektionerna, var att mäta från kanten både upp och nere på varje pinne. Om man enbart mäter med klossen mellan varje pinne, är risken att man inte monterar pinnen rakt eftersom små fel blir till större fel ju längre man kommer från kanten. Men om man mäter från kanten på varje pinne och bara använder distansklossen för mellanrummet, är det mycket lättare att få det rakt. Sen vet jag inte om det är någon som ser att det är någon pinne som sitter skevt på den nedre del på bilden nedan? I det här momentet använde jag också vikter för att se till att den torkade rakt.

Den träfärdiga grinden ❤️

När mittsektionerna samt nedre och övre sektioner med pinnar hade torkat, var det bara att skruva fast de vertikala ramdelarna. Eftersom de består av 70×70 och sektionerna är 45 mm, så ska vara 12,5 mm på varje sida. För att det skulle bli genomförbart att få ihop det, sågade jag till ett antal distanser på 12,5 mm som jag kunde lägga de limmade sektionerna på medan jag måttade in de vertikala ramdelarna. Jag använde återigen riktigt med trälim, men skruvade också genom 70×70 med en 120 mm träskruv, in i de horisontella ramdelarna. Det är inte optimalt att skruva in i ändträ, då det har sämst förmåga att hålla kvar skruven. Ett riktig snickare hade nog gjort tappar istället, men jag kände att det var lite överkurs för mig, plus att jag började få lite ont om tid.

Den här filmen är något uppsnabbad. Det tog lite längre tid.

Eftersom grinden är byggd i vanligt obehandlat trä, behöver den målas grundligt. Vi målade exakt enligt anvisningar på burken. Eller burkarna, ska jag säga. Först använde jag en träolja som jag hoppas skall skydda träet från röta och när den hade torkat målade vi den tillsammans med grundfärg. Hanna målade sedan två lager med färg.

På grindstolparna installerade vi ett par snygga lyktor från Philips Hue, som man kan läsa lite mer om här.

Jag är faktiskt otroligt nöjd med att vi äntligen har fått en grind.

Den färdiga grinden på plats.

5 reaktioner på ”Hur man bygger en grind”

 1. Superfint! Jag undrar hur ni fäste stolparna i marken? Om ni använde betongplint, vilken dimension valdes för att klara belastningen?

  1. Hanna Östberg

   Tack! Kul att du gillar det!
   På den ena stolpen använde jag en färdig betongplint från bygghandeln. Jag tog en som jag hade hemma. Det var en 4″ plint på 35 kg. På den andra träffade jag på en stor sten när jag grävde, så där gjöt jag istället ner en 4″ stolpsko. Jag har dock plank på båda sidorna och jag byggde staket mellan stolparna och planken, vilket gjorde att jag kunde fästa upp det hela på ett bra sätt. Däremot blev den som jag gjöt själv inte superstabil utåt, så där skruvade jag ett stag i 45 grader från staketets nedre regel, för att staga upp det lite. Det är ju inte jättesnyggt att staga upp så, men mitt stag göms i en buske så jag kommer eventuellt undan med det.

   Ett annat litet problem var att jag först hade tänkt använda 95×95 stolpar, men kom fram till att jag ville ha grövre. Det gjorde dock att mina 4″ stolpskor inte passade, så för att lösa det kapade jag av dem på hälften. Det är inte optimalt, men jag bedömde att jag kunde förlita mig på att mitt fäste i planken skulle lösa det hela, vilket verkar funka hittills.

   Om jag skulle göra om det, skulle jag ta så kraftiga plintar som jag orkade bära och gräva ner.

   Ska man köra mer fristående lösning, kan man lösa problemet med infästning genom att gjuta plintar själv och använda två (eller fler) stolpskor med L-form. Det borde bli väldigt stabilt. Helst vill man fästa stolpen med genomgående bult.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.