Skydda hemmet med smart belysning

Hej på er!

Hoppas allt är fint i sommarvärmen, det har ju verkligen varit en fantastisk försommar och nu känns precis alla väder som sommarväder, t.o.m. regnet känns mysigare på sommaren ?. Har ni kommit iväg på någon semester ännu? Åkte till landet, camping, segling..? Om ni planerat in någon resa tänkte jag visa hur ni kan skydda er från inbrott med smart belysning! Många av er vet att jag arbetar med Philips Hue och visar hur deras produkter fungerar och just den här detaljen har jag längtat efter att visa er för den är så grymt smart!

Oftast när man reser hemifrån försöker man förbereda huset så att man är så skyddad som möjligt mot inbrott. Det kan vara genom att sätta en timer på en lampa, berätta för grannarna att de skall hålla ett extra öga och kanske ta hand om posten. Tyvärr har våra rånare blivit mer och mer avancerade i sina tillvägagångssätt och ofta spanar de på husen någon vecka innan de bestämmer sig för att slå till. Då kan den där timern till lampan snarare vara ett tecken på att man är bortrest än ett skydd. Det är här Philips Hue verkligen gör skillnad!

Med Philips Hue-appen kan jag styra min belysning även när jag inte är hemma. Jag kan tända och släcka lite som jag vill och det är ju superbra, men om man kunde sköta det automatiskt skulle det bli ännu bättre. Philips Hue-appen har en avdelning som heter Labs där man hittar olika appar som kan styra lamporna automatiskt på olika sätt (apparna kallas Formulas). En app som passar perfekt i det här läget är Advanced Presence Mimicking (avancerad närvaroefterlikning). Jobbig titel, men fantastisk funktion. Man ställer enkelt in belysningsrutinerna efter hur de brukar se ut när man är hemma, men med en liten slumpvis justering. Lamporna tänds då precis som de brukar göra fast inte exakt samma tidpunkt varje dag utan lite olika för ett mer levande intryck. Det ser alltså ut som om någon lever och är aktiv i hemmet, så himla smart!

En annan app (Formula) heter TV Mimicking. Då kan du med hjälp av belysningen få det att se ut som om vi tittar på tv under ett antal timmar på kvällen. Även där ställer man in en slumpvis tid så att det inte blir exakt samma tid varje dag utan det diffar från dag till dag, du ställer enkelt in detaljerna i appen.

En annan grej som man kan göra är att ha en outdoor sensor som mellan vissa klockslag, säg 23:30 – 05.30, gör att inte bara utebelysningen tänds om någon kommer utan också t.ex. lampan i köket, hallen eller varför inte sovrummet. Ett väldigt effektivt sätt att skrämma bort tjuvarna.

Och så nu till min personliga favorit! Vi har kopplat ihop alla våra Philips Hue produkter med vårt inbrottslarm ?Vad innebär det i praktiken? När vårt larm går av, tänds alla Hue-lampor i knallrött och samtidigt spelas Bad boys på maxvolym! Det finns inte en granne i världen som skulle missa om någon försökte bryta sig in i vårt hus. Jag känner mig supertrygg med alla åtgärder vi tagit! Det här är fullkomligt fantastiskt, så otroligt mycket mer än belysning!

Vill du veta mer om belysning som skapar trygghet, finns det mer info här.

4 reaktioner på ”Skydda hemmet med smart belysning”

    1. Hanna Östberg

      Hej Kul att ni gillar det!

      Vi kör Home Assistant och har såklart kopplat Philips Hue till den. Larmet är byggt med Home Assistant och använder sensorer från Philips Hue (och lite gamla Z-wave-grejer).

      Vi har ett ”riktigt” larm också (Verisure), men det går inte att använda att trigga den här typen av effekter då det tar lite för lång tid innan den uppdateras.

      Så lösningen är att bygga ett parallellt larm med valfri controller. Home Assistant är open source och ganska lätt att pyssla med nuförtiden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.