Big Green Egg – alltså WOW

Ok, nu har vi testat vår nya grill, Big Green Egg, i snart en månad och vi är helt sålda både Micke och jag. Micke hävdar t.o.m. att vi inte haft en grill innan ?. Jag vet inte riktigt om jag skall vara ärlig, grillning har inte riktigt varit min grej men nu är jag helt såld! En grill som man kan baka bröd i liksom! För att inte tala om alla magiska pizzor och piadinas vi gjort, magiskt!

Den här gången tänker både Micke och jag blogga lite då vi använder grillen på lite olika sätt. Jag är som sagt helt såld på att baka i den. Främst är det mitt enkla bröd som jag testat. Enligt receptet skall man nämligen baka det lite varmare än vad vår vanliga ugn klarar av så därför var jag så nyfiken på att testa det i grillen. Ytan blev magisk och och bara känslan att få stå ute och grädda sitt bröd var underbart! Jag visar det på Stories på Instagram och lovar att spara det som en höjdpunkt om ni är nyfikna.

Förutom brödbakning är jag helt såld på pizzor i denna grill. Jag är sjukt petig när det kommer till pizza och vill helst kombinera mina ingredienser själv, kan aldrig beställa pizza utan att modda den först ? Nu kan jag slänga på alla mina favoritingredienser och dessutom få den rätta stenugnskänslan… Helt otroligt gott!

Det där med grillning tänkte jag jag låta Micke skriva om, mest för att jag främst konsumerar hans mästerverk ? Här kommer hans upplevelse av detta tjusiga ägg!

M: Jag vet knappt var jag ska börja. Från början slogs jag av att grillytan blev så mycket bättre. Vi hade en ganska tam gasolgrill innan och jag upplevde att jag aldrig fick någon bra temperatur på den. Första försöket med Big Green Egg blev verkligen en intressant upplevelse. Helt perfekt grillyta på bara någon minut.

Sedan dess har jag tittat en hel del på YouTube och kollat lite på hur de riktiga grillproffsen gör och lärt mig en hel del. Det är helt klart att man kan använda en keramisk grill på en massa olika sätt. Det bästa för mig i det vanliga helg-grillandet, är att man lätt kan konfigurera den för enorm värme på halva ytan och en del med indirekt värme. Det kan man förstås göra på många grillar, men här tycker jag att det blir en väldigt tydlig skillnad mellan de två och anledningen är att man använder en keramisk platta för att täcka halva ytan. Det gör det väldigt mycket enklare att göra klart allting samtidigt.

Jag har velat testa så mycket som möjligt och det vi har testat mer är att grädda pizza, som Hanna skriver. Med ConvEGGtor och bakstenen förvandlar man Big Green Egg till den optimala pizzaugnen. Man vill grädda pizza på galet hög temperatur, gärna runt 400 grader (om jag får tro det jag har för mig att jag lärde mig under min tid i Italien för 15 år sedan). Fyra minuter i 400 grader skall det vara. Och lämnar man grillen i med öppna spjäll en stund, får man 400 grader.

På tal om spjäll, är det den andra saken som var en väldigt positiv överraskning. Big Green Egg har ett spjäll för luftintag längst ner, under glödbädden och ett spjäll på toppen av grillen för utsläpp. Genom inställningen av de här två spjällen reglerar man enkelt temperaturen genom att reglera syretillförseln i grillen. Det sitter en snygg termometer på framsidan som visar aktuell temperatur, och det intressanta är att när man justerar spjällen ser man direkt hur temperaturen ändras. Jag trodde att det skulle ta betydligt längre innan man fick någon effekt, men det går verkligen snabbt.

Jag gillar verkligen smaken av grillat och en del av den smaken kommer från röken. Jag inser nu att alla mina tidigare försök att röka saker med flis i aluminiumlådor (eller spån i klotgrillen på landet) har varit ganska tafatta. Den här grillen erbjuder verkligen otroliga möjligheter att röka mat. Det jag har provat hittills är att lättröka en laxsida och resultatet blev verkligen helt fantastisk. Smaken kommer dels från Big Green Eggs grillkol (och även här bjöds jag på en överraskning, hur kan det vara så stor skillnad?) och dels från rökspån som jag har tagit en näve och hällt på glödbädden.

Jag har lärt mig att reglera temperaturen ganska bra. Det är väldigt lätt att justera uppåt. Jag har inte ännu utforskat hur man kommer till de nedre temperaturerna som krävs om man ska långköra en bringa. Det kommer strax (bringan ligger i frysen och väntar på det perfekta kalastillfället).

Det jag tänkte kunde vara jobbigt med kolgrill var att jag skulle vara begränsad av att det skulle ta tid att starta den och att jag därför skulle dra mig för att grilla. Jag har inte själv tagit tid, men den är redo innan jag har hunnit göra iordning det som ska grillas.

En sak jag funderade mycket på innan den dök upp, var hur jag skulle kunna lyfta en 99 kg tung grill. När jag packar upp en helt ny produkt, kan jag ofta förundras över hur mycket tanke som har lagts på vilken den första känslan ska bli. Ett typexempel är en ny iPhone. Allt är så snyggt förpackat och man får verkligen en riktigt bra känsla. Det var samma sak med Big Green Egg. Alla delar var snyggt förpackade och låg i en smart ordning så att monteringen blev väldigt smidig. Och nej, jag behövde aldrig lyfta 99 kg. Den kommer i en rad olika delar, där jag kunde lyfta den tyngsta utan större ansträngning.

Slutsatsen är att detta är en fantastisk grill med många användningsområden. Vi har hittills grillat både kött, fisk och grönsaker samt bakat otroligt goda pizzor och till och med gräddat ett bröd. Den är dessutom snygg som få, vilket passar Hannas estetiska sinne perfekt. Jag är så otroligt nöjd. Kronjuvelen i vårt utekök ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.