Blomsterfest i köket – Dags att så luktärter och få ner dahliaknölarna i sina påsar

Vem hade trott att mitt kök skulle bli mitt eget lilla trädgårdsparadis? I dagens inlägg kommer jag att bjuda på en tillbakablick på dagen då jag planterade dahlior och luktärter här hemma i mitt kök 🤩🌿.

Luktärterna: Det började med att jag skulle så luktärterna, och jag kan erkänna att jag var lite nervös. Men no worries, jag tog fram min urtjusiga blomsterbok jag fått av min fina vän Hanna och följde hennes instruktioner till punkt och pricka! Jag fyllde små plastkrukor (10*10 cm) med ganska hårt packad och väl fuktad jord. Efter att ha grävt små hål, som kändes som gravar för mina luktärtsfröer, placerade jag dem försiktigt i jorden och täckte över dem med lite fluffig jord som om de låg i en liten fröbädd.

Sedan bar det av till verandan, där jag skapade en liten luktärts-oas i form av små mini-växthus. Solen sken in genom fönstret och jag kände mig som en stolt trädgårdsmästare, redo att ta emot luktärtornas första spirande skott.


Håller alla tummar och tår för att de tar sig, de är ju så ljuvliga att njuta av under sommaren och långt in på hösten! Finns det något härligare än att ställa en bukett på nattduksbordet?! Doften liksom 🤩🌸

Direkt från trädgården förra sommaren.

Dahliorna: Efter att ha firat mina framgångar med luktärterna var det dags att ta itu med dahliorna. Jag använde de märkta påsar som knölarna levererades i för att lätt hålla koll på vilka knölar som låg i vilken påse. Jag köte mina hos Zeta och då kan man få som små lådor med sorter som är fina att plantera tillsammans så det gäller att hålla kolla på vad som är vad. Har man knölar från tidigare säsonger kan man märka upp fryspåsar för att hålla koll på sina blommiga små skatter.

Med en bra blomjord som min bundsförvant fyllde jag påsarnas botten och gav knölarna deras nya hem. Jag placerade dem bara på bädden av jord och fyllde på med ett täcke som en kärleksfull blomsterförälder. De får dock inte sällskapa med mina luktärter i glasverandan utan huserar på golvet i vår tvättstuga. Där får golvvärmen göra jobbet tills de utvecklat sugrötter och fått små gröna skott, då lyfts de fram i solen och får lite vatten.

Om du, likt mig, vill testa dina gröna fingrar och samtidigt ha en rolig och givande upplevelse, rekommenderar jag varmt att förkultivera dina blommor hemma. Vem vet, kanske blir ditt kök också ett litet trädgårdsparadis fyllt med blommig glädje! Ha en alldeles underbar dag nu!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.