Mina favoriter – Skulpturer och mönster

Stockholmsbaserade Kristiina Haataja är en konstnär som skapar fantastiska skulpturer bland annat i lera. Hon har utvecklat en stil som hon kallar antikubism då hon är fascinerad för att se vad som händer när den antika grekiska skulpturen möter den postmoderna kubistiska formen.

Kristiina skapar allt för hand och det är det jag fastnar för. Man både känner och ser att varje skulptur, varje linje är skapad med en människas omsorgsfulla hand. Att hon avbildar kroppen är också en av anledningarna att jag dras till Kristiinas verk. Det är kurvor, linjer och former som känns äkta och genuina. På riktigt.

Något annat som har tagit sig in i min hjärna det senaste och inte velat försvinna är Josef Franks mönster ”Delhi”. Jag har alltid tyckt om Svenskt Tenns mönster men just ”Dehli” är en ny favorit. Harmonin i mönstret och färgsättningen är ju magisk.

Estrid Ericson grundade Svenskt Tenn 1924 och tio är senare kom Josef Frank in i företaget. De har tillsammans skapat fantastiska mönster. ”Dehli” formgavs av Josef Frank runt 1943.

Så nu funderar jag på var jag ska ha detta vackra tyg i mitt hem. Sy en kudde kanske, eller klä om hela soffan. Ja det sistnämnda vore ju en dröm. Men helt omöjligt då priset är 1600 kr.. så att klä om en så stor möbel är uteslutet. Men drömma kan man ju!

Kram Matilda