Formex augusti 2019 – sammanfattning

Jag vill börja med att skriva om Li Edelkoorts entréutställning på Formexmässan. Inte en helt unik presentation av produkter mot en vita bakgrund. Men jag tyckte mycket om den ändå, en vacker och tänkvärd utställning där ideén är slow watching – att ta sig tid att verkligen studera en produkt, ett hantverk.

Produkterna i utställning var inspirerade av naturmaterial, animal, pebble, shell mm.

Som du säkert kan gissa är detta ur temat ”shell” i utställningen.

Formex hade färre utställare än tidigare år och flera av dem valde att inte presentera lika många nyheter som föregående år. Just det sistnämnda tycker jag är en bra trend. Vi kan inte och vill inte se 20-30 nyheter från ett och samma företag per säsong, det är inte hållbart för miljön att producera på det sättet.

Men, flera fina nyheter och trender fanns på Formex. Här följer en kort sammanfattning.

Färg:
Beige, brunt, terrakotta, jordnära och sandiga kulörer är stort och absolut en trend. Samtidigt som blått smyger sig in, både på större ytor som väggar men också som accentfärg. Blått och brunt tillsammans är en personlig favorit!

Material:
Visst finns det vissa material som vi ser mer av just nu, men en trend (som jag hoppas inte är en trend utan ett nytt sätt att förhålla sig till inredning) är att vi ser hållbara material och material som har återvunnets. Mattor gjorda av petflaskor, plädar av återvunnen ull eller att företagen arbetar på ett klimatsmart sätt när de väljer sina material. Inte tillverka ett bord av regnskogsträ som teak till exempel, utan istället producera möbler av spillvirke eller sängkläder av överbliven textil.

Bilder från Shyness, Paradisverkstaden/Grandpa och Chhatwal & Jonsson.

Fler trender värt att notera:
– Naturliga former i ett mjukt formspråk. Vågad skål som för tankarna till havets vågor eller ett munblåst dricksglas som ser ut som täljt trä.
– Hantverk. Kviltade täcken, handgjorda keramiksskålar, makramé. Hantverkskänslan finns med även om det inte är genuint, man vill åt det unika, det personliga.
– Vi fortsätter att se färgat glas, på vaser, dricksglas, taklampor mm.
– Keramik och åter keramik. Denna trend verkar bara bli större och större.
– Skulpturer, både djur och människokroppen fortsätter att avbildas i stora och små alster.

Vill också lyfta min favorit från mässan.

Följer ni min insta (@matildaappelberg) såg ni att denna vas var en av de första produkterna jag såg på mässan, och den blev snabbt min favorit. Den skiljer sig helt klart från allt annat på Formex, den är lekfull och kreativ. Kanske inte vad jag skulle ställa mitt på matbordet här hemma men det fångade min uppmärksamhet och jag blir glad av den. Klart man gillar inredningen som får en att le.

Vasen hittade jag i Normann Copenhagens monter och den är skapad av konstnären Vincent Dermody och är den del av ett samarbete, Normann x Brask Art Collection.

Nu är det dags för mig att ta tag i en julstyling. Önskar dig en fin dag!

Kram Matilda