Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Komplementfärger

Av Posted on Inga taggar 0

När det kommer till färgscheman är det kompletterande färgschemat lättast att använda. I detta färgschema använder man då två färger som sitter på motsatt sida om varandra på färghjulet. Det vanligaste felet man gör med kompletterande färgschemat är att man tar lika mycket av varje kulör, men jag rekommenderar snarare förhållandet 80/20. Alltså tex 80 procent grönt och sedan 10-20 procent olika röda toner i ett rum. Kombinationerna på detta är exempelvis rött och grönt, mörkblått och orange eller gult och lila. Att använda sig av kompletterande färger skapar en stor kontrast och används därför bäst i små doser. Så kan du använda detta för att flytta fokus till en specifik enhet eller del av rummet. Det kan således vara bra att använda sig av de neutrala färgerna vitt, grått och svart, för att förse ögat med något lugnt att vila på. Detta främst för att förhindra känslan av ett överväldigande intryck. Observera att du kan tona ner båda eller någon av de två färgerna för att uppnå ett lugnare men fortfarande behagligt intryck.