Veckans eko-ord (eller ”Holocene är Edens lustgård”)

Det finns ett fikonspråk även inom miljörörelsen: Holocene, anthropocene, ekosystemtjänster med mycket mera… Jag tänkte göra ett försök att reda ut begreppen i denna blogg, så att ni hänger med ordentligt nästa gång ni läser klimatforskarnas texter. =)

Holocene är den geologiska epok vi har levt i, då klimatet och temperaturerna har varit relativt stabila. Biosfären och jorden har kunnat ”svälja” människans utsläpp och ingrepp i naturen. Johan Rockström beskriver denna era som ”Edens lustgård” där förutsättningarna för ett gott liv har varit ultimat för de flesta människor (lyssna här).

Nu har vi gått in i Anthropocene, där planetens gränser håller på att överskridas på grund av människan. Vattendragen kan inte ta hand om alla utsläpp av kväve längre. Och ansamlingen av koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären är nu så stor att temperaturen på hela vår jord påverkas (främst på grund av vår förbränning av fossila bränslen som kol och olja). Vilka negativa följdeffekter detta kan få kommer jag att gå in på framöver.

Vad kan vi göra för att motverka detta, så snabbt som möjligt?
Johan Rockströms svar kommer tveklöst, när vi frågar honom under föreläsningen på Stockholms universitet:
”Det är viktigast att få bort kolet. Vi måste kliva av allt ägande i kol. Det handlar om att få företagen att förstå att de har allt att förlora på ohållbar produktion och allt att vinna på hållbar”.

Det positiva är att allt fler – även inom finanssektorn – verkar förstå detta. Det ångestframkallande är att omställningen måste gå så fort.
Men jag tror på människan som intelligent och adaptiv varelse. Jag tror på oss. För när det kommer till kritan tror jag att de flesta vill bevara vår vackra jord så gott det går.

Min paparazzibild av Johan Rockström under en föreläsning på Stockholms universitet.
Min paparazzibild av Johan Rockström under en föreläsning på Stockholms universitet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.