Nu satsar vi på sol – i stället för kol!

Livgivande sol. Foto: Liselotte Lundström

När hösten går mot vinter blir det så tydligt: Solen är verkligen en kraftkälla. Och brist på den gör mig alltid lite loj och långsam.

Men solen är en kraftkälla ur ett större perspektiv också. Allt fler länder satsar på solenergi och idag finns det fler jobb inom vind- och solenergisektorn än inom kolindustrin i USA. Kina har också börjat ta problemen med luftföroreningar på allvar.  Där räknar man med att cirka 300 000 människor dör för tidigt på grund av smog orsakad av bland annat koleldning och där går nu landets ledare i bräschen, internationellt sett (läs mer här), för en snabb omställning till solenergi. Den dåliga lönsamheten inom oljeindustrin gör också att klassiska oljeländer som Saudiarabien satsar på solenergi – något som de ju också har väldigt gott om (läs mer här).

Det är lite tragiskt att just bristen på vinst är det som driver omställningen från fossila till hållbara bränslen framåt. Men det är hur som haver en välkommen utveckling.

Jag tänker på det när jag ser höstmörkret sänka sig över skogen utanför. Solen finns alltid kvar där ute, full av kraft, även om vi under delar av året ser lite mindre av den.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.