Veckans ekoshopping: Korka upp!

Pall, bord och underlägg av kork ur kollektionen ”Sinnerlig”, Ikea.

Kork är ett av årets heta material när det gäller inredning, se till exempel stjärndesignern IlseCrawfords kollektion ”Sinnerlig” för Ikea.

Men förutom att kork är vackert så är materialet miljövänligt! Korkek-skogarna i främst Portugal har en stor biologisk mångfald med många arter som saknas i andra typer av skogar. Korken utvinns genom att man försiktigt avlägsnar den yttre barken ungefär vart nionde år. Träden skadas inte allvarligt, utan fortsätter växa och kan bli flera hundra år gamla. Korkekskogar avverkas nu i oroande snabb takt för att ge plats för eucalyptusträd och ca 25 % av Portugals skogar har ersatts av sådana plantager. Men om fler formgivare använder sig av kork och fler köper sådana produkter kanske utvecklingen stannar upp! Mer om kork hittar du t ex här: https://www.spea.pt/gca/?id=367

Så: använd kork och gör miljön en tjänst!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.