Jorden sedd fran rymden

Bryr du dig om pengar? Då borde du bry dig om miljön

Vår vackra jord – låt oss ta hand om den. Foto: Nasa

Det som gör miljöfrågor så intressanta – och svåra att greppa – är insikten att allt hänger ihop.

Ekonomisk tillväxt hänger till exempel ihop med hur vi tar hand om vår jord.

På finansvärldens årliga stormöte ”World Economic Forum” presenterades nyligen en rapport – baserad på slutsatser gjorda av 469 olika forskare – att ”allvarliga inkomstskillnader”, ”brist på vatten” och ”ökande utsläpp av växtgaser” är några av de största problemen finansvärlden – och alla andra – har att hantera idag.

Ta det här med utsläppen av växtgaser, som i sin tur leder till global uppvärmning. Det får en rad konsekvenser enligt brittiske experten Lord Nicholas Stern. Som att glaciärerna smälter, havsnivåerna höjs och flera länder riskerar att hamna under vatten.

– Hundratals miljoner, sannolikt flera miljarder människor, tvingas flytta om vi når en temperaturhöjning på fyra, fem eller sex grader. Det skulle definitivt innebära en utdragen global konflikt – för det finns ingen möjlighet att världen skulle klara en så omfattande folkomflyttning under den begränsade tidsrymd som den kommer att äga rum, säger han.

Om vi tycker att flyktingströmmarna ”kostar för mycket” idag finns det alla anledning att vara orolig inför en sådan framtid.

Höjd temperatur leder också till ett mer extremt väder, med värmeböljor, orkaner och annat. Enligt Swiss Re, försäkringsbolaget vars experter årligen sammanställt rapporter om katastrofkostnader på FNs initiativ, har kostnaderna för klimatrelaterade katastrofer ökat från 5 till 60 miljarder USD de senaste 40 åren.

Höjd temperatur gör att fiskarter dör. Eller att skogar förvandlas till öken. Livet blir hårt för människan om vi inte tar hand om våra naturresurser. Det är för att säkra framtida ekonomisk tillväxt – och mänsklig välfärd – som vi måste värna miljön.

Därför känns det helt rätt att våra pensionspengar ska flyttas till klimatsmarta placeringar – oavsett vilken politisk ideologi man har.

Och därför känns det så viktigt att världens länder enas om ett klimatavtal som kraftigt reducerar våra utsläpp av koldioxid i Paris 30 nov-11 dec.

Det är dags att agera nu.

World Economic Forum recently presented a report based on 469 experts, concluding that “severe income disparity,” water supply crises” and “rising greenhouse gas emissions” are among the largest global risks today. ”These risks are not solved by increased private consumption and the emphasis on these types of risks in the two last annual reports by WEF may suggest the end of the neo-liberal era.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.