Veckans fokus: Byta bank?

Guld och gröna skogar – går det ihop? Foto: Liselotte Lundström

Money talks, heter det. Och det stämmer på många sätt. Men för att bibehålla en sund ekonomi behöver vi resurser – som naturen många gånger står för.

Ett sätt att stötta företag med miljömässiga ambitioner är att spara i hållbara fonder. Fråga din bank vad de har i sina portföljer. Efterfrågan skapar som bekant utbud.

Nu finns det också ett verktyg som hjälper dig att kontrollera hur schysst din bank är. Fair Finance Guide har granskat hur svenska banker tar hänsyn till miljö och mänskliga rättigheter när de investerar, och resultatet ser du här. Där finns också tips på hur du kan påverka din bank när det gäller dessa frågor.
Min bank ligger ganska bra till, men jag tänker ändå kontakta min personliga bankman för rådgivning i dessa frågor.

Det är också glädjande att allt fler banker ser värdet i att investera på hållbara sätt. Sex av USA:s största bankjättar gjorde nyligen ett uttalande där de uppmanar världens ledare att förhandla fram ett starkt globalt klimatavtal i Paris, där man erkänner de kostnader som kolet medför – både  när det gäller miljön, och i förlängningen världsekonomin. Så här säger till exempel Valerie C. Smith, Citibank:
”We are seeing clients move really quickly to transistion to clean power. The group statement is meant to accelerate the transition”.

Fotnot: Bakom Fair Finance Guide Sverige står organisationerna Sveriges Konsumenter, Amnesty International, Diakonia, Fair Trade Center och Naturskyddsföreningen. Fair Finance Guide finansieras av Sida.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.