Rent mjöl i påsen

Dags att baka lussebullar! Foto: Kungsörnen (där finns även recept)

Lite sent om sider har jag börjat planera julbaket. Hembakt är förstås nyttigare i sig – inga konserveringsmedel och dylikt. Men det känns ännu bättre nu när det finns så många ekologiska bakingredienser att välja bland:

Ekologiskt socker och sirap (Dansukker m fl), ekologisk kanel (Kockens m fl), ekologisk saffran (går att beställa från apotea.se), med mera.

Ekologiskt vetemjöl finns också sedan länge (Saltå Kvarn, Kungsörnen m fl), och det är mitt förstahandsval. Men jag gillar att Kungsörnen nu försöker ställa om även sin konventionella odling till en mer hållbar variant.
Genom att jobba med miljövänligt gödsel, miljövänligare traktorkörning och lärkrutor där lantbrukaren lämnar ytor osådda för att den snart utrotningshotade sånglärkan ska kunna landa och hitta mat, så främjas biologisk mångfald och klimatpåverkan uppges bli upp till 20 % lägre.

Det blir lite dyrare – men hälsosammare – bullar på alla sätt och vis.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.