Dagens julklappstips 1 dec: Mattan Archipelago

Vackra hampamattan "Archipelago" av hampa, 170x250 cm, 7 500 kr, Brita Sweden.
Vackra hampamattan ”Archipelago” av hampa, 170×250 cm, 7 500 kr, Brita Sweden.

Varje dag fram till julafton tänkte jag bidra med ett litet julklappstips i ekologins tecken här på bloggen. Även om vi alla bör fundera över hur mycket vi konsumerar så vill man ju också köpa presenter och saker som behövs där hemma ibland.

Ett företag som visar fin ekologisk utveckling är Brita Sweden. De tar fram allt fler produkter gjorda av naturmaterial: filtar av ull och mattor av hampa. Material och produkter som förstås kostar lite mer än massproducerat från Kina – men som håller en hel livstid om du sköter om dem på rätt sätt.

Dagens tips är nya mattan Archipelago! Jag tycker att mattan har en tidlös stil som passar i de flesta hem. Dessutom är den gjord av hampa, som till skillnad från mattor av exempelvis pvc inte innehåller giftiga kemikalier. Priset är rätt högt, 7 500 kr, men är en fin present till exempelvis barnet som flyttar hemifrån.

Hampa klassas som miljövänligt därför att:
* Hampa är lättodlat, tål de flesta klimat och växer snabbt. I varmare länder kan man skörda tre gånger om året.
* Skadedjur och angrepp på hampa är ovanligt, vilket gör att det behövs väldigt lite eller inga bekämpningsmedel.
* Jämfört med bomull, lin och jute så kräver hampa minst gödning, minst bekämpningsmedel, minst vatten och minst uppmärksammhet. Hampaplantorna är även bra jordförbättrare eftersom rötterna går djupt och tillför kväve (vilket fungerar som naturligt gödningsmedel).
* Hampan används ofta vid växelbruk. Rötterna luckrar upp jorden och bladen på plantorna växer så tätt att det är svårt för ogräs att växa i dess skugga.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.